Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Duktige Åke är Årets polishund

/
  • Schäferhanen Åke har valts till Årets polishund 2008. Här syns han tillsammans med sin förare polisassistent Andreas Tengqvist.Foto: Helene Svensson

Schäferhanen Åke har valts till Årets polishund 2008.

Annons
Åke tjänstgör vid polismyndigheten i Västernorrland tillsammans med sin förare polisassistent Andreas Tengqvist. Andreas har arbetat i drygt två år tillsammans med Åke som nyss fyllt tre år.
En insats som Andreas tycker beskriver Åkes sätt att arbeta på ett bra sätt var när de i somras fick uppdraget att spåra en 82-årig man som försvunnit på kvällen. Efter att ha sökt av de mest troliga områdena utan resultat visade Åke att han ville ge sig upp i en brant sluttning med oländig terräng. Andreas släppte Åke och efter en stund hördes hans skall. Andreas tog sig fram till en klippväggt. 30 meter upp satt mannen på en avsats, blöt och kraftigt nedkyld av regnet. Bland de egenskaper som gör Åke till en bra polishund nämner Andreas den outsinliga arbetslusten och det enorma spårintresset.
Juryn, bestående av Tommy Hydfors, Rikskriminalpolisen, Inger Svedin, Svenska kennelklubben och Peter Lindberg från Polisens hundförarförbund, motiverade sitt val av Årets polishund så här:
Juryn har särskilt beaktat de avgörande insatser Åke gjort vid spårning, skyddsarbete och räddningssök. Särskilt anmärkningsvärt är att ekipaget trots sin ringa erfarenhet lyckats genomföra ett flertal framgångsrika uppdrag, samt gott samarbete.Priset är ett resestipendium på 15 000 kronor till Andreas Tengqvist och ett smaskigt ben till Åke.

Mer läsning

Annons