Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Duellen mellan löv- och barrträd

Längs gatorna i Östersund dominerar lövträden och så ser det ut på många ställen i Sverige. Men skulle fler barrträd kunna vara något för vinterstaden Östersund?

En läsare gjorde oss uppmärksamma på det faktum att barrträd skulle kunna vara fint om vintern i Östersund. Vi tog med oss frågan om barrträd versus lövträd i stadsmiljön till Nicole Lindsjö, stadsträdgårdsmästare i Östersunds kommun.

– Mycket är en tradition. Lövträd har setts som lite ädlare, det har varit mycket lind och alm som planterats alm i svenska städer. Här uppe hos oss har ju poppel och björk dominerat, säger Nicole Lindsjö.

När ett träd dör så återplanterar kommunen oftast med ungefär samma sorts träd. Men det finns områden där kommunen valt barrträd.

– I Lugnviks företagsby är det tall längs gatorna, berättar stadsträdgårdsmästare Nicole Lindsjö.

Lövträden står nakna på vintern, samtidigt som barrträd ger mer färg i den gråskala som är en del av Jämtlandsvintern. Dessutom skulle fler barrträd innebära att det blev mindre löv att suga upp längs gatorna.

– Tall ger ju mycket kottar och dessa behöver ju tas upp. Det är ju heller inte så roligt att få en kotte i huvudet, säger Nicole Lindsjö.

Gran är enligt stadsträdgårdsmästaren ett ganska känsligt barrträd.

– Gran har ett ytligt rotsystem och är lite känsligare, granens rötter blir lätt skadade av maskiner.

Det finns naturligtvis trender även kring parkområden och planteringar.

– Här är det lövträd som dominerar. I Sydeuropa har de ju mer tallar och det hänger nog framför allt ihop med att de är lite torktåligare.

Men hur är det då, kan LT-läsaren som förespråkar barrträd vänta sig att det blir fler barrträd i stadsmiljön i Östersund?

– Jag tror att det kommer att bli större variation med olika sorters lövträd. Tall där det är lämpligt och där kottarna kan få ramla ned, säger Nicole Lindsjö.

Samtidigt kommer många gator i Östersund att även i framtiden se ut som de gör i dag.

– Jag tror att det kommer att bli större variation över lag, men de traditionella gatorna kommer att få behålla sina träd till exempel björk efter Regementsgatan, säger Nicole Lindsjö, Östersunds kommun.

Men vilka träd som planteras är inte statiskt.

– Det är alltid trevligt med en mix och med årstidsvariation.