Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dubbla VM-medaljer till Wagenius

/

Funäsdalen har fått en ny världsmästare. Det handlar om 25-årige Mattias Wagenius, som vid VM i telemarksåkning i Österrike vann ett guld och ett brons.

Annons

– Jag har blivit ordentligt uppmärksammad i media, såväl TV som tidningar och har fått många gratulationer på SMS och telefon, berättar Mattias från Spanien, där han den här veckan ska tävla i världscupen.

Det var i grenen classic som Mattias Wagenius tog guld och i sprint blev det brons.

25-åringen är bördig från Färila, men släkten kommer ursprungligen från Flon i Bruksvallarna och han tävlar för Järvsö IF alpina.

Sedan en tid bor den nykorade världsmästaren i Funäsdalen, där han har jobbat som snickare och på sportaffären Topsport.

– Anledningen till att jag bor i Funäsdalen är de förnämliga träningsmöjligheterna. Jag tränar på Funäsdalsberget och eftersom även längdåkning ingår som en gren i Telemark så tränar jag även på de fina skidspåren här, säger Mattias.

Från att ha tävlat alpint övergick han för fem år sedan till Telemark, en satsning som visat sig vara rätt.

– Ja, och Telemark är även en sport som jag kommer att satsa på framöver, säger Mattias Wagenius, som i VM blev totaltrea. Förutom guldet och bronset var han även fyra i en gren.

I världscupen var han förra säsongen trea och inför tävlingarna i Spanien har han samma position.

– Det är norrmännen som är bäst i den här sporten och som även toppar världscupen, man jag ska försöka ge dom en ordentlig match.

Telemark är ingen sport som man kan leva på och det är inte ofta det förekommer prispengar. Varken i VM eller världscupen.

– Därför måste jag jobba för att kunna ha råd att tävla, säger 25-åringen.

Vid VM i Telemark fanns 17 nationer på plats med totalt 140 deltagare. Bland länderna återfanns till exempel Japan och USA.

– Skulle vara kul om fler kunde börja åka Telemark i Funäsdalen, säger världsmästaren till slut.

Mer läsning

Annons