Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dubbelt upp i Frostviken - två hälsocentraler

Frostvikenborna får två vårdalternativ att välja på, på hemmaplan, sedan Närvård Frostviken beslutat sig för att fortsätta att driva hälsocentralen.

– Det var en nyhet, men det är det fria vårdvalet i dess yttersta konsekvens, säger Hans Boberg.

Annons

Närvård Frostviken beslutade vid torsdagens möte att fortsätta sin verksamhet enligt tidigare planer. Att ett privat alternativ etableras på orten ändrar ingenting:

– Vi söker ny läkare efter Hans Boberg och kommer att fortsätta att driva hälsocentralen, säger Susanne Hansson (S).

Många frostviksbor har antagit att hälsocentralen i Närvård Frostvikens regi läggs ned, i samband med att läkaren Hans Boberg och verksamhetschefen Anders Heimdahl hoppat av för att etablera en privat hälsocentral. Till och med vice ordföranden i Närvård Frostviken, Jan-Olof Andersson (M), hade den uppfattningen och yrkade vid mötet att nämnden skulle säga upp sitt hyresavtal.

Så blev det alltså inte. Tvärtom så får nu ortsborna två hälsocentraler att välja på.

– Vi tror på Närvård Frostviken, säger ordförande Bengt Bergqvist (S). Det är ett bra koncept som gör att resurserna kan samordnas och nyttjas maximalt.

Han nämner som exempel att distriktssköterskan kan gå in i hemvården vid behov, ambulansföraren kan hoppa in och lägga om ett sår, och så vidare:

– Det är kostnadseffektivt och gagnar verksamheten och ger förutsättning att kunna säkerställa en bra vård i Frostviken.

Läkaren Hans Boberg, som är initiativtagare till den privata etableringen "Nya Närvården", är smått överraskad över beskedet:

– Det var en nyhet, men det är det fria vårdvalet i dess yttersta konsekvens.

Han ser dock inte detta som något hinder för den planerade verksamheten:

– Vi har en alternativ lokal i Gäddede, så det ska inte vara något problem.