Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dubbel diagnos

Förre landshövdingen Gerhard Larsson ska först i april presentera sin missbruksutredning. Men han sprider lite av sina resultat allt eftersom. I onsdagens DN pekar han på några viktiga problem.

Ett är att psykvård och socialtjänst är dåliga på att samarbeta. Varannan som vårdas enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård är samtidigt missbrukare, utan att få vård för detta missbruk.

Var tredje som är intagen för vård enligt lagen om vård av missbrukare, har samtidigt psykiska problem, utan att få vård för den delen.

Många med dubbeldiagnos får inte den hjälp de behöver. Och Larsson visar att det behövs en lagändring för att de ska få hjälp. Det låter märkligt. Men då måste en förändring till.

Man visar samtidigt att tvång används i väldigt olika utsträckning i olika landsdelar och att många behandlingar, frivilliga och under tvång, inte håller måttet. Det är oacceptabelt, för en missbrukare är ofta inte fri att fatta kloka beslut. Då krävs tvång. Men då måste behandlingen fungera.

Larsson pekar också på att svenska drogmissbrukare undermedicineras. Högst var tredje får i dag opiatbehandling. Jag har tidigare haft stor tilltro till den restriktiva narkotikapolitiken, och jag har tillhört kritikerna av exempelvis metadonbehandlingarna. Men jag inser nu att vi inte kan lämna missbrukarna åt sitt öde. I dag finns läkemedel som vid dagligt intag låter patienterna leva ett fullgott liv. Det är inte mycket konstigare än att diabetiker som får daglig medicinering lever som vem som helst. Se till att dessa läkemedel når alla som behöver, och kasta inte ut den som misslyckas för lättvindigt.