Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Du har själv ett ansvar att se till att du klarar dig"

Byborna i Stora Blåsjön gör rätt i att inte räkna med hjälp från samhället i kristider.
Det säger Staffan Edler, försvarsdirektör vid länsstyrelsen.
– Du har själv ett ansvar att se till att du klarar dig.

Staffan Edler har från sin position som försvarsdirektör ett samordningsansvar vid krissituationer.

– Vi på länsstyrelsen har inget operativt ansvar, vi samordnar alla myndigheter och försöker nå ut med information, säger han.

Länsstyrelsen gör också genomgående riskkalkyler över scenarion där infrastrukturen i länet kan tänkas slås ut. I framtiden ser man en stor risk för att större oväder kommer att orsaka långvariga strömavbrott.

– Det medför stora risker att elförsörjningen slås ut. Om elförsörjningen slås ut, då slås också telekommunikationen ut. Det är ett stort problem, säger Staffan Edler.

– Städer som Östersund, och framför allt större städer som Stockholm, är extra känsliga för långvariga strömavbrott. Detta eftersom beredskapen är lägre i städerna. På landsbygden finns en annan beredskap.

En viktig åtgärd för att säkra upp elförsörjningen är att kraftbolagen vädersäkrar ledningarna.

– Där görs mycket redan i dag, säger Staffan Edler.

I Stora Blåsjön fungerade inte ens FM-radion under stormen Ivar. Hur ser du på det?

– Det stämmer. Då handlade det om ett fel på en sändare i Gäddede. Det är pinsamt. En radio som drivs med batteri ska du kunna använda i sådana situationer. Det är otroligt viktigt.

I Stora Blåsjön är tilltron till samhällets beredskap i kristider lågt – känslan är att man får klara sig själva. Kommentar?

– Jag förstår att de känner sig utlämnade, absolut. Samhället har inte resurser att hjälpa alla på en gång. Hjälpen går i första hand till utsatta grupper. Är du frisk har du själv att ansvar att se till att du klarar dig i minst 72 timmar, säger Staffan Edler.

Räddningstjänsten ska vara likvärdig, men även där finns begränsade resurser.

– Inte ens när det gäller räddningstjänsten kan det bli helt likvärdigt. Det är kommunernas ansvar att se var i kommunen insatserna ska riktas, säger Staffan Edler.

En av Staffan Edlers största farhågor är att människor tror att de ska få hjälp direkt.

– Det är en stor risk. Där behövs det göras mer. Göteborgs stad har ett 72-timmarsprojekt som går ut på att informera allmänheten om hur du ska klara dig själv i tre dygn.

– Det är av stor vikta att medborgarna blir mer medvetna om sådana här saker.