Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Du har själv ett ansvar att se till att du klarar dig"

Byborna i Stora Blåsjön gör rätt i att inte räkna med hjälp från samhället i kristider.
Det säger Staffan Edler, försvarsdirektör vid länsstyrelsen.
– Du har själv ett ansvar att se till att du klarar dig.

Annons

Staffan Edler har från sin position som försvarsdirektör ett samordningsansvar vid krissituationer.

– Vi på länsstyrelsen har inget operativt ansvar, vi samordnar alla myndigheter och försöker nå ut med information, säger han.

Länsstyrelsen gör också genomgående riskkalkyler över scenarion där infrastrukturen i länet kan tänkas slås ut. I framtiden ser man en stor risk för att större oväder kommer att orsaka långvariga strömavbrott.

– Det medför stora risker att elförsörjningen slås ut. Om elförsörjningen slås ut, då slås också telekommunikationen ut. Det är ett stort problem, säger Staffan Edler.

– Städer som Östersund, och framför allt större städer som Stockholm, är extra känsliga för långvariga strömavbrott. Detta eftersom beredskapen är lägre i städerna. På landsbygden finns en annan beredskap.

En viktig åtgärd för att säkra upp elförsörjningen är att kraftbolagen vädersäkrar ledningarna.

– Där görs mycket redan i dag, säger Staffan Edler.

I Stora Blåsjön fungerade inte ens FM-radion under stormen Ivar. Hur ser du på det?

– Det stämmer. Då handlade det om ett fel på en sändare i Gäddede. Det är pinsamt. En radio som drivs med batteri ska du kunna använda i sådana situationer. Det är otroligt viktigt.

I Stora Blåsjön är tilltron till samhällets beredskap i kristider lågt – känslan är att man får klara sig själva. Kommentar?

– Jag förstår att de känner sig utlämnade, absolut. Samhället har inte resurser att hjälpa alla på en gång. Hjälpen går i första hand till utsatta grupper. Är du frisk har du själv att ansvar att se till att du klarar dig i minst 72 timmar, säger Staffan Edler.

Räddningstjänsten ska vara likvärdig, men även där finns begränsade resurser.

– Inte ens när det gäller räddningstjänsten kan det bli helt likvärdigt. Det är kommunernas ansvar att se var i kommunen insatserna ska riktas, säger Staffan Edler.

En av Staffan Edlers största farhågor är att människor tror att de ska få hjälp direkt.

– Det är en stor risk. Där behövs det göras mer. Göteborgs stad har ett 72-timmarsprojekt som går ut på att informera allmänheten om hur du ska klara dig själv i tre dygn.

– Det är av stor vikta att medborgarna blir mer medvetna om sådana här saker.