Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Drottningoffret” har allt man önskar sig

Annons

Hanne-Vibeke Holst är danskarnas älskling. Hennes senaste bok ”Drottningoffret” fick i fjol både de danska bokhandlarnas stora litterära pris och läsarnas bokpris.

Nu har ”Drottningoffret” kommit på svenska och det är bara att konstatera att den är värd sina utmärkelser och att Holst kommer att bli älskad av svenskarna också. Åtminstone av oss som uppskattar en välskriven thriller som innehåller såväl storpolitiska förvecklingar som inträngade psykologiska människoporträtt.

Ni som har läst föregångarna ”Kronprinsessan” och ”Kungamordet” vet vad jag menar. Och ni som inte läst böckerna utan bara sett dem som försvenskade tv-serier kan säkert ana att böckerna ger mer – även om tv-serierna också höll hög klass.

Med ”Drottningoffret” avslutar Hanne-Vibeke Holst sin trilogi från den danska politikens högre sfärer. Socialdemokraternas partiledare Elizabeth Meyer för valkampanj med sikte på att återta regeringsmakten. Men tiden och den ärftliga sjukdom hon bär på är emot henne.

Liksom hos hennes mor och flera släktingar före henne kommer den tidiga demensen smygande i form av förargliga blackouts och minnesluckor när det är som allra olämpligast.

Men Meyer måste hålla ut tills efter valet innan hon kan överlämna stafettpinnen till sin kronprinsessa, före detta miljöministern Charlotte Damgaard – som i sin tur allvarligt överväger att hoppa av partipolitiken och anta ett lockande jobberbjudande från Världsnaturfonden i stället.

Främlingsfientligheten frodas i Danmark och högerextremistiska krafter stör sig på såväl Elizabeth Meyer, som har judiska rötter, och Charlotte Damgaard, som reagerar starkt och impulsivt efter överfallet på en ung invandrarpojke och – mot valstrategernas vilja – också visar det offentligt.

En grupp terrorister bestämmer sig för att knäppa Charlotte. Polisen är dem på spåren men når inget genombrott. Valet närmar sig, bössan är laddad, och efter en gastkramande kapplöpning med tiden kommer upplösningen först på sidan 616.

Jag hörde en recensent på radion som tyckte att slutet inte höll samma klass som resten av ”Drottningoffret”.

Det tycker inte jag. Jag tycker att slutet är perfekt.

Mer läsning

Annons