Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Drönare inspekterade skogsskador

Tidigare har drönare använts av USA för att fälla bomber i krig. I veckan har de förarlösa planen funnits i luftrummet i närheten av Svenstavik för att inventera stormfälld skog.

Det blir allt vanligare att drönare används i olika sammanhang utanför det militära för att fotografera från luften. Ett exempel är Hammarby fotbolls damlag som använde metoden för att analysera spelet i träningsmatcher.

I veckan testades tekniken för att inventera vilka skador stormen Ivar orskade på politikern och lantbrukaren Torsten Medalens skog.

– Jag pratade med Torsten före jul och han berättade att det hade blåst ner mycket skog. Då tänkte jag att vi borde testa den här tekniken, säger Stig Husberg från företaget Kartotek, som utbildar mätnings- och kartingenjörer.

Det obemannade flygplanet flyger över ett område som är förutbestämt med hjälp av koordinater och gps. Drönaren är utrustad med en kamera som skapar en tredimensionell bild av skogen. På dessa bilder går det sedan att se vilka skador som kan ha uppkommit av en storm. Enligt Stig Husberg är det en billigare och effektivare metod för skogsägare att inventera sin skog.

– En liten skogsägare som kanske har 50 hektar vet hur skogen ser ut, men har man uppåt 100 hektar blir det svårare att gå i skog och mark. Man sparar tid på att inventera, det blir billigare, säger Stig Husberg.

Torsten Medalen har ungefär 1000 hektar och drönaren flög över en liten del av området. Flygningen var ett försök som ska utvärderas eftersom tekniken är ny när det gäller skogsinventering.