Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Drömmen om ett konstcentrum i Hammerdal

Evenemanget KulTur med öppna ateljéer hos konstnärer bjöd på många upplevelser i helgen. I Hammerdal samlades många i Åsa Maria Hedbergs ombyggda lokstall.

Det var för två år sedan som nyinflyttad i Hammerdal konstnären Åsa Maria Hedberg upptäckte det tomma Lokstallet som ligger centralt nära E45 i det lilla samhället.

– Jag trodde inte det var sant, en perfekt lokal stod tom, säger hon.

Nu har hon övertagit Lokstallet och kommit en bit på väg att omforma det till sin drömateljé. Inte nog med det, hon planerar att utveckla det till ett regionalt konstcentrum.

– Det finns stora problem att vidareutbilda sig som konstnär här, hela Jämtland och Västernorrland är ett vitt område utan sådana utbildningar. Jag drömmer om att göra Lokstallet till en uppkopplad nod, säger Åsa Maria.

Tanken är att konstnärer i regionen ska kunna samlas i Lokstallet och gå kurser på halvdistans. Uppkopplade med internet mot en institution i exempelvis Umeå kan de utföra uppgifter i grupp eller individuellt, med hjälp av den utrustning och de lokaler som finns i Lokstallet. Åsa Maria visar mig runt i dess vattentorn, med en tilltänkt kurslokal i mitten.

– Vid fönstren kan man skissa och skapa, säger Åsa Maria och det är lätt att smittas av hennes entusiasm.

Inte nog med det, hon har även drömmar om en internationell skulpturpark i vad som idag är en skogsdunge vid Lokstallet. Först på önskelistan står verk av Nina Hole från Danmark som arbetar med keramik, och av den amerikanske glaskonstnären Dale Chihuli.

– Jag vill gärna ha en skulptur nere vid E45 också, som fångar uppmärksamheten. Så man inte bara åker förbi här, säger Åsa Maria.

I sin ateljé har hon ugnar för både glas och keramik. Mest aktuell är en gestaltning av det nya Mötesplats Krokom. Den gamla konsumbutiken ska byggas om helt och bli en samlingspunkt. Hon kallar sin gestaltning HEART BEAT BITS. Den består av sju delar som ska ge en puls till den nya mötesplatsen. Ett hus med hjärterum att längta till. Mosaikbitar som lyses upp bakifrån och ger olika effekter beroende av hur många som vistas i lokalen. I caféet ska exempelvis en mosaik med motiv av en lägereld ge varmare glöd vid många gäster.

– På vilket sätt är du en samtidskonstnär?

– Det är en väldigt bra fråga. Jag skulle vilja säga att det är för att jag vill involvera betraktarna i mina verk. Att de också gör en kullerbytta, säger Åsa Maria och syftar närmast på två av hennes skulpturer med män som slår kullerbyttor. De finns sedan 2013 på ett torg i Mölnlycke.

– Att betraktaren själv slår en mental kullerbytta, tänker i nya banor?

– Ja, ungefär så.

"Utrikes i Hammardal" är ett begrepp som kanske får en ny innebörd om Åsa Maria lyckas förverkliga sin internationella skulpturpark. En fördel i sammanhanget är att hon har ett väl utvecklat kontaktnät bland konstnärer. Inte bara i Sverige utan även i England och Sydafrika, där hon studerat ett par år. Jag frågar henne om det inte är svårt att vara samtidskonstnär i Hammerdal, så långt borta från andra konstnärer?

– Det är bara att resa. Och undrar jag något är det bara att maila, säger Åsa Maria och nämner namnet på någon av sina kontakter i England.