Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drömmen om den hemmagjorda julen

Det ska vara ”ärliga material” och hemkokt rödlöksmarmelad.

Annons

Gör det själv är det entydiga budskapet i julens nya inspirationsböcker och tv-program. Men vem har ens en rimlig chans?

Även den mest passionerade yrkesman eller heltidsarbetande kvinna inser att en snabb övergång till ett liv som hemmafru eller hemmaman är enda chansen att skapa drömjulen.

Monika Ahlberg är åtminstone ärlig i sin bok ”En riktigt god jul med Monika Ahlberg”.

I hennes förföriska universum är ”rödlöksmarmelad den perfekta klicken...på en snitt med pastej”. Men marmelader, inläggningar och senap skulle vi ha pysslat med hela senhösten. Det skriver hon också. Nu är det så dags. Redan den 6 december köper Monika Ahlberg pyntet till granen.

Ernst Kirchsteiger är mer modest, även om man kan undra om tv-tittarna inte vore mer betjänta av att få se hans julerier i TV 4 några veckor före jul i stället för bara några dagar före dopparedan som i år?

För honom gäller ”ärliga material”, granris och äpplen i stället för glitter och bjäfs. Miljöerna kan dock vara svåra att efterlikna. I fjol julbonade han ett gammalt hälsingehus i djupsnö. I år gick han loss på ett hus i Stockholms skärgård. Ernst Kirchsteiger försvarar sina julmiljöer med att han gör tv.

– Det jag gör kan man göra även i en lägenhet i Degerfors. Frosta frukt kan man göra i Hallonbergen också, säger han.

Annons