Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drömmen är en roll i Trollflöjten

/
  • Från hårdrock till opera. Peter Mellgren har gjort en lång musikalisk resa från debuten som 14-åring till dagens studier vid konservatoriet i Trondheim. I går provsjöng han för en roll i Trollflöjten. Foto: Håkan Luthman
  • Kjell-Peder Johansson regisserar.
  • Foto: Håkan Luthman
  • Foto: Håkan Luthman

Från Josephine Enarsson, 17 år och elev på musiklinjen på PC, till Maria Noreborg, 60 år och arbetslös kock och busschaufför. Det var stor bredd på de förhoppningsfulla sångare som deltog i Estrad Norrs audition till Trollflöjten i går.

Annons
Uppsättningen av den älskade Mozartoperan är 2009 års stora satsning för Estrad Norr. Trollföjten kommer att spelas i tre föreställningar i stenbrottet i Marieby i början av juli. Uppsättningen sker i samarbete med Östersunds Orkesterförening, som kommer att förstärkas med en del proffsmusiker utifrån. Proffs utifrån blir det också i operans största och mest krävande huvudroller, som Papageno, Tamino, Tamina, Sarastro och Nattens drottning. - Samtal pågår med några tilltänkta, en del med jämtländsk anknytning, säger en hemlighetsfull Janken Löfgren, konstnärlig ledare på musikteatern. Han vill inte avslöja några namn innan förhandlingarna är i hamn. Gårdagens audition gällde ett dussintal mindre roller, bland dem Papagena, Tre damer och Tre gossar. Ett 20-tal sångare hade hörsammat inbjudan. 17-åriga Josephine Enarsson drömmer om att få göra Papagena. - Det är ju en ung roll, så på det viset skulle den kanske passa mig. Josephine älskar Trollflöjten, har växt upp med den och kan den utantill. Men egentligen är det inte operasångerska hon siktar på att bli: - Jag är mer inriktad på musikal, berättar hon när hon kommer ut efter uppsjungningen, ganska slut: - Jag sjöng Carmens "Habanera". Det var mycket nervöst och jag är väl inte riktigt nöjd med min insats. Jag kan bättre. Maria Noreborg från Brunflo tycker att hon skulle passa i rollen som en av de tre damerna. - Dam nummer två sjunger i mitt röstläge. Maria är 60 fyllda och just nu arbetslös. - Jag har bland annat jobbat som kock och busschaufför. Men sjungit har jag alltid gjort. Gick hos en "sångtant" i min ungdom och hon tyckte jag skulle satsa på opera. Men det kom annat emellan. Innan Maria anmälde sig till audition ringde hon Estrad Norr för att ta reda på om de såg hennes ålder som ett hinder. - Men de sa att jag var välkommen. Så då tänkte jag att jag gör väl ett försök. För det är sjunga jag vill, sa hon innan hon gick in och charmade juryn med Schumanns "Ich kann nicht fassen" och norska Backer-Grøndahls vackra romans "Mot kveld". Peter Mellgren är en av ganska många studenter från Musikkonservatoriet i Trondheim som kommit till audition. Han är lyrisk baryton och har valt att sjunga katalogarian ur "Don Juan" och "Sången till aftonstjärnan" ur Tannhäuser för juryn. - Det är första gången jag deltar i en audition och jag ser det som en nyttig erfarenhet, säger Peter. - Dessutom är det kul att få visa upp sig på hemma-plan, jag kommer ju här-ifrån. Peter började som sångare i ett hårdrocksband men lockades över till den klassiska musiken av sin pappa, som lurade med honom till Oratoriekören. Nu är han säker på att det är klassisk musik han vill hålla på med. - Om det blir opera får framtiden utvisa. Jag tycker om att sjunga romanser och oratorier också. Om det blir en roll i Trollflöjten för Peter - eller för Josephine eller Maria - får framtiden också utvisa. LT lär få anledning att återkomma till projektet.

Mer läsning

Annons