Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drömmarna om framtiden är hotfullt nära

Förra året satt jag här i samma hörn av tidningen varje fredag, och levererade betraktelser från mitt sista sommarlov. Namnet var då precis som nu, det härligt töntiga Jockes sommar. Egentligen borde väl kanske den hetat 17 år och längtan. För det är precis så jag minns min sommar förra året.

Annons

Jag satt hela nätter på Gotlands stränder, för jag kom inte in någonstans. Jag satt hemma på balkongen och tjurade, för jag var för ung för krogstråket. Jag satt och längtade efter att få följa med på kvällarna, och inte behöva gå hem efter förfesten. Och nu, nu sitter jag så klart och längtar tillbaka till den tiden.

Den tiden då man hade ett år kvar av skolans trygga omkramning, som man liksom lite demonstrativt stretade emot, men helst av allt inte ville skulle släppa.

Den tiden då jobb bara var någonting frivilligt för att dryga ut studiebidraget, och den tiden då det lät ganska orimligt att köpa 4 cl äcklig sprit för 80 spänn. Det är bara ett år sedan. Men nu sitter jag här. Stretar med dessa bokstäver för att över huvud taget kunna leva. Och med leva, menar jag så klart att kunna köpa 4 cl sprit för 75 kronor och jubla över att jag fick det så himla billigt!

Alla drömmar om vad som skulle hända efter studenten knackar nu på dörren och säger Upp till bevis! För ett år sedan på den där kajkanten med systembolagets billigaste vin var de mina vänner. Nu är drömmarna om framtiden läskigt verkliga och hotfullt nära.

Men vad tusan! Jag sitter ju här med ett roligt jobb och en rolig sommar framför mig! Och om ni hittar mig här i hörnet om ett år så kommer jag förmodligen sakna även den här sekunden.

Annons