Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Drömchans för Alx – testkör för Nascar

Drömmen om F1 gick i kras. Nu hoppas Alx Danielsson på det nästa bästa – Nascar i USA.

– Det är absolut så jag tänker, berättar den förre Östersundskillen om nästa veckas testkörning.

Annons

Danielsson är i hetluften igen. Svensken har – som en blixt från en klar himmel – fått sitt livs chans.

Nästa vecka kommer han att göra två testdagar i en Nascar-bil. Testerna sker i Georgia (sydöstra USA, på gränsen till Florida) och målet är att prestera så bra att han får kontrakt på ett antal tävlingar i år.

– Vi kör två testdagar och sedan blir det en utvärdering.

Alx vill inte säga för mycket eftersom det är oerhört svårt att få in en fot i Nascar. Normalt sett kan ingen hoppa rakt in i en full Nascar-säsong, inte ens en F1-segrare.

– Det här året ska jag lära mig bilarna och köra till mig erfarenhet, säger Danielsson, som fick förfrågan strax före jul.

• Hur överraskad blev du?

– Jätteöverraskad. Egentligen är jag överbelastad av jobb, men vissa saker kan man inte tacka nej till. Det här är en dröm som går i uppfyllelse, säger Alx och bjuder på en liknelse, bara för att åskådliggöra hur svårt det är att få en sån här chans.

– Det har verkat lika orealistiskt för en europé, skolad i vanlig banracing att åka över till USA och tävla i Nascar, som för en amerikan att säga: "Om man skulle dra till Europa och köra lite Formel 1".

Ett fåtal svenskar har fått chansen i Nascar. Mattias Ekström var den senaste. Han gjorde två inhopp för Red Bull under 2010.

• Hur är det möjligt att du ändå står här, med en testkörning?

– Det är tack vare min karriär. Normalt sett har inte amerikanare någon koll alls på europeisk racingsport. De brukar inte se längre än över stadsgränsen. Men Andrew Woolgar, som är chef för det här teamet (Creation-Cope) är från England och han har följt många förare i Europa.

Woolgar har erfarenhet från bland annat F1, GT1 och Le Mans och har jobbat med europeisk racing i över 20 år.

Så här säger Woolgar enligt ett pressmeddelande:

– Jag har följt Alx racingkarriär och sett honom bli framgångsrik i allt han gjort. Jag ser Nascar som nästa steg i hans karriär och en arena av sporten som han kommer briljera i. Alx är en naturlig racingförare och en utmärkt representant för sin nation. Det var väldigt kul när jag fick reda på att Alx hade ett sådant djuprotat intresse i Nascar.

När Alx pratar om en "dröm som går i uppfyllelse" är det ingen klyscha. Han har Nascar i blodet. Ända sedan 2006 har han specialstuderat tävlingsformen. Han har suttit hemma på nätterna och under vissa perioder följt alla lopp.

– Det är helt sjukt, men ett år såg jag alla 36 lopp. Från att ha tyckt att det var en märklig serie har jag nu lärt mig så mycket att jag kan Nascar. Det är en fantastisk sport.

Kraven på förarna i Nascar är extremt höga och oavsett bakgrund går det inte att bara kliva in och köra.

– Alla måste visa upp sina färdigheter. Det är ungefär som att köra till sig en licens. Det är så jag kommer att göra.

Alx är realistiskt inför utmaningen.

– Det är mycket som måste falla på plats. Att få en ordinarie plats är mycket liten. Mycket beror på hur testerna går.

– Det finns en skarp plan på vad som ska hända om jag lyckas och just nu diskuterar vi detaljer. Då blir det ett par lopp i år och så siktar vi på hela serien 2014.