Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Drogtester av elever på körskolor

I framtiden kan drogtester bli rutin för körskolornas elever.

Ett försöksprojekt ska startas inom ett år.

 

– Det är en markering från oss att vi tar avstånd från droger, säger Michael Axelsson, vice förbundsordförande i Sveriges Trafikskolors Riksförbund (STR).

Bakgrunden till drogtestprojektet, som genomförs i Västerbotten, är att man inom landets körskolor snart kommer att ha samtliga bilar utrustade med alkolås. Nu vill man gå ett steg vidare för att också kunna testa om eleverna är drogpåverkade.

Testet frivilligt

På frivillig basis kommer körkortseleverna erbjudas att delta. De som väljer att vara med testas någon gång under utbildningen.

– I första hand har det här ett pedagogiskt syfte. Vi är inte ute efter att sätta dit någon, säger Berit Johansson, förbundsordförande i STR.

Testet är enkelt att göra och avslöjar om körkortseleven har spår efter någon av de tio vanligaste drogerna.

Även om inte alla elever väljer att vara med i projektet kan det ändå fylla en viktig funktion, anser Michael Axelsson:

– Någonstans måste vi börja för att väcka frågan, dra upp den i ljuset och belysa den ordentligt. Jag tror att vi har vunnit väldigt mycket på alkolåsen.

Tydligt ställningstagande

– Där har vi gjort ett tydligt ställningstagande att vi inte åker en meter med en person som inte får i gång bilen, säger han.

Antalet drogpåverkade bilförare har blivit fler på våra vägar och precis som Berit Johansson tror också Michael Axelsson att projektet kan få eleverna att tänka till en extra gång innan de sätter sig bakom ratten.

– Man kanske kan få en och annan elev att börja fundera och så får vi ett väldigt bra diskussionsämne på trafikskolan, säger han.

Om försöksprojektet blir lyckat kommer landets alla trafikskolor att införa drogtester.