Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Drivande kraft lämnar Gäddede och turistbyrån

I flera år har hon varit spindeln i nätet och ett av Frostviken starka ansikten utåt. Men nu lämnar Ulla Jonsson turistbyrån, Frostviksfjäll och Gäddede.

Beslutet har växt fram successivt under en lång tid, säger hon. Och det finns flera förklaringar till det.

– Jag har känt på mig ett bra tag att det var dags. Och det avgörande är att min yngsta son börjar i gymnasiet till hösten.

Troligtvis blir detta i Ånge och det ger Ulla en anledning att återvända hem till Östersund.

Men förklaringen går också att finna i hennes arbetssituation och de allt tuffare förutsättningarna som det blivit att driva turistbyrån.

– En del av detta beror på kampen att få ihop till en lön. Jag har fått lägga ned mycket energi på det, säger hon.

Anledningen är de kommunala besparingskrav som slagit hårt mot Frostviken och den verksamhet hon jobbar med, säger hon.

Efter årsskiftet såg framtiden riktigt dyster. Kommunen drog ned det turistiska marknadsföringsbidraget med 35 000 kronor på grund av de kärvare ekonomiska tiderna som råder. Och Frostviksfjäll, den lokala turistföreningen som driver byrån och säljer den tjänsten till kommunen, funderade på att kasta in handduken och säga upp avtalet med kommunen.

Som nästa dråpslag sade kommunen upp avtalet om medborgarservice i Gäddede, även det av besparingsskäl. Denna invånartjänst drivs i samma lokal som turistbyrån och har inneburit att de båda delarna har haft bättre förutsättningar för bemanning, service och öppettider.

De båda neddragningarna såg ut att medföra ödesdigra konsekvenser för servicen i bygden. Men tillslut senarelade kommunen neddragningen av medborgarservicen och turistbyrån kan nu drivas som vanligt alla dagar i veckan under denna högsäsong.

Men till hösten är det inte längre Ulla Johansson som är ett av Gäddedes ansikten utåt. Då har hon begett sig mot nya utmaningar i Östersund. Något nytt jobb är inte klart än, men hon ser optimistiskt på framtiden.

Totalt har det blivit 20 år i Gäddede och tio år på turistbyrån för henne.

– Det känns på två vis det här, både lite trist och spännande.