Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dricksvattnet smakar skit i Trångsviken

De boende i Trångsviken är i uppror. Anledningen är det illaluktande kranvattnet som sedan i maj kommer från tre borrade brunnar i stället för som tidigare från Storsjön.

– Vattnet luktar skit och smakar skit och är fruktansvärt hårt, säger Mari Norlin, som bor strax bredvid reningsverket i byn.

– Nu har byborna bara en enda önskan, att få tillbaka sitt sjövatten, säger Mari Norlin. Så här kan det inte fortsätta. Vi kan inte ens brygga en kopp kaffe på det vatten vi har nu. Vattnet stinker av sumpgas och den smaken känns hela tiden vad än vi använder vattnet till.

– Värst är det när jag duschar, fortsätter Mari. Man känner sig aldrig ren hur än länge man står där. Dessutom löddrar varken tvål eller schampo eftersom vattnet är så hårt.

Att vattnet är hårt är också det största problemet för Trångsvikens tvätt. Nu får de använda 50 procent mer tvättmedel än de gjorde tidigare på grund av vattnets dåliga kvalitet.

– Det betyder mycket ekonomiskt för oss, säger Klas- Göran Löfgren, som är delägare i tvätteriet. Nu vet jag inte hur mycket tvättmedel vi använder per år, men det är betydande mängder. Dessutom är det negativt för miljön att vi måste använda så mycket mer medel, även om de vi använder är miljövänliga.

Ett annat problem som företaget har är att brunnsvattnet har så höga mängder kalk att tvätteriets pumpar till ångpannan slaggar igen.

– När vi hade sjövatten gick pumpen friktionsfritt år efter år. Efter att vi fick brunnsvattnet hit har den redan kalkat igen två gånger. När pumpen inte går så stannar hela maskineriet och våra tio anställda kan bara vänta på att vi byter pump.

För drygt 14 dagar sedan hade kommunen ett stormöte om vattnet i Trångsviken. Före mötet hade invånarna fått ett brev från Kenth Blom, som är VA-ansvarig på Krokoms kommun. I det brevet skriver han att kommunen beklagar de problem som vattnet förorsakat men att det inte är några problem med att dricka det.

– Till mötet hade en deltagare tagit med sig ett glas vatten till de sex politiker som hade hörsammat kallelsen. Ingen av politikerna vågade dricka vattnet, berättar Klas-Göran Löfgren.

Kenth Blom bekräftar att kommunen haft problem med vattnet men att det nu ska vara åtgärdat. Åtminstone hårdhetsgraden.

• Tvätteriet använder 50 procent mer tvättmedel nu än tidigare. Vad säger du om det?

– Vi tillhandahåller vatten för hushållsbruk, inte för industriändamål.

• Sex Krokomspolitiker vågade inte dricka av vattnet, vad kan det bero på?

– De kanske inte visste varifrån vattnet kom.

• Finns det någon chans att kommunen börjar med sjövatten i kranarna igen?

– Nej. Vi kommer inte att byta tillbaka. Sjövattnet var för mjukt för våra ledningar och de började rosta sönder.

En av de som kämpat hårdast för att få till stånd ett bättre vatten i Trångsviken är Kjell Svemark. Han är närmaste granne till reningsverket.

– Eftersom vattnet stinker av sumpgas så försöker kommunen avlufta det innan det går in i ledningarna. Gasen släpps ut vid reningsverket och kommer in i mitt hus. Så inte nog med att vattnet är dåligt, jag måste stå ut med lukten från gasen också, säger han.

Kjell Svemark kan inte förstå varför kommunen skulle byta sjövattnet mot brunnsvatten.

– Det var någon på kommunen som pratade om nya EU-regler. Det verkar konstigt att de i Bryssel ska bestämma vilket vatten vi har i Trångsviken.

Under gårdagskvällen hade kommunen ett nytt möte för att kunna svara på vattenfrågor från uppretade Trångsvikenbor.