Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dressyrträning poppis hos Östjämten

/
  • Tuvalisa Roos är dressyrkursens yngsta deltagare, på ponnyn Crux
  • Nellie Roos och mamma Åsa förbereder Basilisco inför dressyrträningen.
  • Anneli Elofsson från Östersund-Frösö ridklubb instruerar Ulrika Dahlberg hur hon ska hålla ben och armar för att hästen ska göra som hon vill.
  • Anneli Elofsson från Östersund-Frösö ridklubb instruerar Ulrika Dahlberg hur hon ska hålla ben och armar för att hästen ska göra som hon vill.
  • Anneli Elofsson från Östersund-Frösö ridklubb instruerar Åsa Roos hur hon ska hålla ben och armar för att hästen ska göra som hon vill.
  • Tuvalisa Roos är dressyrkursens yngsta deltagare, på ponnyn Crux
  • Åsa Roos ska värma upp hästen Basilisco en stund innan lektionen börjar. Dottern Nellie hjälper till.
  • Anneli Elofsson från Östersund-Frösö ridklubb är en erfaren ridtränare som också tävlar i dressyr.

När Anneli Elofsson från Östersund-Frösö ridklubb håller dressyrträning hos Östjämten i Ammer blir kursen snabbt fulltecknad.

– Hon är grymt bra och ser varenda liten detalj, säger Åsa Roos.

Annons

På Ridklubben Östjämten i Ammer finns ridskola med en deltidsanställd ridlärare men ridklubben tar även in hopp- och dressyrtränare utifrån för de ryttare som vill träna mer koncentrerat på en avancerad nivå. Sedan i december 2010 har Annelie Elofsson hållit dressyrkurs en gång i månaden för ridklubbens medlemmar. Och det är mycket populärt.

– Hon ser allt, varenda liten fel vinkel på till exempel skänkeln som du lätt får om du sitter och spänner dig. Och det märks direkt på hästen när du gör annorlunda det är det som är så roligt, säger Åsa Roos som är en av deltagarna.

Tuvalisa Roos är elva år och kursens yngsta deltagare. Hon har ridit i över fem år och har en egen ponny som heter Crux. Tuvalisa får förklara för LT:s reporter vad dressyr egentligen är.

– Man jobbar hästen hela tiden, hästen går inte bara och slappar som den gör i hagen utan får arbeta, säger hon.

Tuvalisa och lillasyster Nellie åker varje dag efter skolan till ridhuset tillsammans med sin mamma Åsa Roos för att sköta om Crux. Det kräver tid och arbete och har blivit en livsstil för familjen. Vid fikabordet i stallet diskuteras det lyckosamma i att hoppstjärnan Rolf-Göran Bengtsson fick Jerringpriset i år.

– Det märks tydligt, ridsporten blir plötsligt uppmärksammad på ett helt annat vis än annars, säger Anneli Elofsson.

Annons