Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dråpslag mot svensk brottning

/

Fila, det internationella brottningsförbundet, tar till storsläggan mot svensk brottning. Ara Abrahamian stängs av två år, förbundskaptenen Leo Mylläri likaså och Sverige förbjuds arrangera internationella tävlingar i två år.

Annons
Straffen kommer som en följd av bråket i Peking, då Sverige protesterade mot hur Ara Abrahamian behandlades och han själv avbröt medaljceremonin i protest, lade sin medalj på mattan och gick därifrån.
– Det här är bedrövligt, säger Jan Holmqvist, brottningsförbundets ordförande till TT.
Straffen här drabbar brottningsklubbarna i Haparanda och Klippan, som inte ens var i närheten av OS och Peking. Nu förbjuds de att arrangera sina internationella stortävlingar Haparanda cup och Ladies cup i Klippan.
Göteborg har sökt VM 2011 och klarar alltså tidsgränsen, men om Fila lägger ett mästerskap hos ett land som man just bestraffat hårt återstår att se.
Beskedet från Fila fanns med i den franska version av domen som skickades till Sverige på onsdagen men det var först på torsdagen när texten översatts som förbundet fick innebörden klar för sig.
– Ett horribelt beslut. Det är solklart att det måste överklagas, säger SOK-ordföranden Stefan Lindeberg till TT om Fila-beskedet.
Ska brottningsförbundet betala böter så lär pengarna få komma från SOK, Sveriges olympiska kommitté. Hos brottarna är det tomt i kassaskrinet.
– Vi har inga pengar, säger Holmqvist.
Hur parterna ska hitta nästan en halv miljon snabbt vet han inte. Men att SOK ligger bra till för en fråga är uppenbart.
– Jag har inte hunnit tänka på det än, säger Holmqvist.
Fila ville först döma ut böter på 10 000, 20 000 och 60 000 schweizerfranc för Abrahamian, Mylläri och förbundet, men reducerar sedan summorna till 3 000, 10 000 och 50 000 schweizerfranc (cirka 20 000, 66 000 och 331 000 kronor). Någon motivering till rabatten ger man inte.
Sverige ska driva frågan vidare och ärendet hamnar då hos Cas, idrottens skiljedomstol. De får fullt stöd av SOK.
– Vi har som bekant en helt annan uppfattning än vad Fila har, säger Stefan Lindeberg till TT.
– Utgångspunkten är ju att det inte ska bli något straff överhuvudtaget.
Fila förklarar i sin dom att man inte hittat vare sig ånger eller någon ursäkt från svensk sida till vad som hände i Peking. Man har läst svenska tidningar och fått arga mejl.
– Mejlen har kommit från allmänheten, vi har inte skickat något, säger Holmqvist.

Mer läsning

Annons