Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dråpslag mot Hälsocentraler

Vi vet att landstinget har det kärvt. Det går inte att bortse från kalla ekonomiska siffror.

Även vi som arbetar inom landstinget måste inse det förstås. Vi måste hitta vägar att spara. Nu finns det emellertid ett sparbeslut från primärvårdsledningen och landstinget som riskerar att slå sönder hälsocentralernas verksamhet och kosta betydligt mer på lång sikt än man sparar på kort sikt. (Alla siffror gäller Östersundsområdet)

Man vill minska antalet distriktsläkare med 8,5 heltidstjänster (knappt 35 distriktsläkare idag enligt uppgift). Sjukgymnaster på hälsocentralerna vill man dra ner med 3,75 heltidstjänster (knappt 8 heltidstjänster idag). 5,25 heltidstjänster för distriktssjuksköterskor ska försvinna liksom 3,5 läkarsekreterare.

Även i Strömsund vill man göra stora besparingar på sjukgymnaster.

Vad kommer då detta att få för följder för dig som medborgare? Jo, rimligen bör väntetiderna till läkare öka drastiskt! Stressade, överbelastade läkare kan komma att ta fel beslut i viktiga frågor. Det blir troligen fler sjukskrivna läkare! Det gör att man kanske måste ta in hyrläkare, med kraftigt ökade kostnader som följd för landstinget.

Väntetider till sjukgymnaster kommer att öka kraftigt. Sjukgymnaster på hälsocentralerna tar idag emot en stor del av människor som söker för besvär från rörelseapparaten (rygg, knä, axelbesvär etc) för bedömning och behandling. De besöken hamnar nu på redan ansträngda distriktsläkare!

Det finns anledning för dig som medborgare att vara bekymrad över dina framtida möjligheter till snabb och säker primärvård! Kontakta en landstingspolitiker eller tjänsteman om du vill påverka!

Distriktssjukgymnaster i Östersund

J Det finns anledning för dig som medborgare att vara bekymrad över dina framtida möjligheter till snabb och säker primärvård.

Distriktssjukgymnaster i Östersund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel