Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dråplig grannfejd i hämndens Långledan

Produktion: Estrad Norr

Manus och regi: Martin Lindberg

Kostym: Cajsa Jackson

Medverkande: Stig Östman

Plats: Studioscenen, Storsjöteatern

I den lilla byn Långledan bor 77 invånare med en medelålder på 54,7 år. Två av de närmsta grannarna är resande försäljaren Roland Brämhult (fd Nilsson) och grisbonden Bengt med hustrun Marianne. De avogt inställda grannarna finner varandra. Till den dag en griskulting springer över vägen. Riktigt vad som sker ska inte avslöjas, men medan begynnelsen av somliga grannfejder kan vara otydlig finns här ett rejält haveri att ta avstamp i. Men vad var det egentligen som hände? Vems sanning är sann? Och varför sansar de sig inte bara utan låter hämndförloppet löpa amok?

Kärnan i uppsättningen är att undersöka just det: hur läggs pusslet på väg mot kvällstidningsrubriken "Grannarna från helvetet"? De dubbla händelseförloppen där man förmildrar de egna, och förvärrar den andres, gärningar är återkommande och träffande.

Martin Lindbergs text med hela 15 roller gestaltas ensam av Stig Östman. Texten utgår från stereotyper: den leende smått smörige försäljaren, den mer grovhuggne grisbonden (som dock också får vara kiropraktor), den utbrända kvinnan, den veganska ekobonden och så vidare. Att utgå från karaktärer med givna associationer är underlättar när en person ska gestalta så många roller. Den långa monologen med de många rollerna sitter vid onsdagens urpremiär inte helt perfekt hos den ende aktören. Visst flyter det, men Stig Östman har ännu inte släppt kompassen helt för att navigera i textlandskapet. Om man sett honom tidigare vet man hur bra han kan vara.

Med detta sagt så rymmer "Man tål ju inte vad som helst" en stillsam, bubblande humor som ofta slår över i det dråpliga och leder till riktigt rejäla skratt. Publiken har "märkunderligt" roligt, för att låna ett innovativt adjektiv ur Martin Lindbergs text, när grannfejdens huvudpersoner och Långledans övriga persongalleri målas upp för våra öron och det inre ögat.

Fotnot: Stig Östman turnerar till små spelplatser länet runt till och med den 27 november.