Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dramatiskt sämre ekonomi

Ann-Marie Johansson (S) påstår att Moderaternas läser landstingets bokslut som "fan läser Bibeln". Det är precis det vi inte gör. Vi beaktar bokslutens alla poster och analyserar resultat- och balansräkning utifrån samma uppställning som de flesta organisationer, såväl föreningar, offentlig sektor som företag redovisar.

Bruttointäkter minskas med en verksamhets direkta kostnader och saldot blir det bruttoresultat eller täckningsbidrag (TB) som måste till för att täcka de finansiella kostnader, räntor och avskrivningar, som verksamheten behöver. Kvar efter finansiella kostnader blir det nettoresultat som förs över för konsolidering i ny räkning. Ett positivt nettoresultat ökar det egna kapitalet, ett negativt resultat minskar det egna kapitalet. Detta är basal ekonomisk redovisning och inget som "fan" har hittat på.

 I de av landstingsfullmäktige fastställda boksluten mellan år 2002 till år 2013 framgår att ackumulerat TB uppgått till ett totalt överskott på 1,244 miljarder medan summa finansiella kostnader under motsvarande tid landat på totalt 1,525 miljarder. Under åren fr.o.m. 2002 t.o.m. 2010 uppgick de finansiella kostnaderna till i genomsnitt 104 miljoner/år. En årlig finansiell kostnad i den storleksordningen är med all sannolik väl använda pengar med tanke på den avancerade verksamhet som landstinget bedriver. Fr.o.m. år 2002 t.o.m. år 2010 redovisade landstinget ett ackumulerat nettoöverskott på plus 104 miljoner. 

År 2011 händer något. De finansiella kostnaderna ökar dramatiskt. Under de senaste 3 åren ackumulerat till 588,7 miljoner eller i snitt 196,2 miljoner/år varav hela 246,7 miljoner år 2013. Under samma period redovisar landstinget ett ackumulerat nettounderskott på minus 381,3 miljoner.

Ann-Marie Johansson (S) skriver: "De (M) undantar avskrivningar helt i en sektor som sjukvården med stor teknisk utveckling".

Men snälla, det är ju just det vi inte gör, vi tar enligt basala ekonomiska kunskaper med alla finansiella kostnader och i dessa ingår avskrivningar. En modern sjukvård kan i framtiden inte utvecklas om inte investeringsresurser kan ställas till förfogande.

Ann-Marie Johansson (S) skriver vidare: "Finansieringen av framtida investeringar måste finnas i resultaträkningen".

Större investeringar bokförs normalt som anläggningstillgång och hör hemma i balansräkningen medan en investerings ränte- och avskrivningskostnad belastar resultaträkningen. Av bl.a. avskrivningarna framgår investeringsutvecklingen. Avskrivningarna har ökat med 36 procent mellan år 2002 och 2013. Det som oroar är att övriga finansiella kostnader samtidigt ökat med 605 procent samtidigt som borgensåtagandet ökat från 14,3 miljoner år 2003 till drygt 289 miljoner år 2013. Nästan hela ökningen har skett efter år 2009.

Christer Siwertsson (M), oppositionsråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel