Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dramatiskt när byskolor räddades i sista stund

Kommunstyrelsen begärde 20 minuters ajournering. Då valde två Centerpartister att bryta mot partilinjen och stödja medborgarförslaget. Det räddade Västbygdens och Ytteråns skolor.

Krokoms kommun behandlade den glödheta skolfrågan allra sist under gårdagens kommunfullmäktige i Häggsjövik. Det innebar en åtta timmar lång väntan för åhörarna på plats.

När kommunfullmäktige väl hade kommit till frågan i protokollet, så begärde Kommunstyrelsens ordförande Maria Söderberg (C) ytterligare 20 minuter ajournering. Därefter föll klubban från ordförande Elisabeth Friberg – skolorna var räddade.

Röstsiffrorna: 23-22.

Ett högt jubel följdes upp av både tårar och skratt inne i lokalen.

– Helt fantastiskt, tycker Kurt Folkesson, Kougsta, författare till det medborgarförslag som räddade skolan i Västbygden.

Anders Fahlén, Ytterån, skrev det medborgarförslag som räddade Ytteråns skola. Båda två hade angivit en ökad barnkull i byarna och en förbättrad ekonomi i kommunen, som skäl för att skolorna skulle finnas kvar.

Beslutet som fattades med minsta möjliga marginal, möjliggjordes av två Centerpartister; Evert Jonsson (andranamn i Centerpartiet) och Helena Norlén. Båda två gick emot sitt eget parti i frågan.

Efter ajourneringen begärde de tid i talarstolen.

– Det är givetvis jobbigt att fråndela mig från mitt eget parti, säger Evert Jonsson, som förklarade sitt beslut med att Centern i den här frågan inte hade följt sitt vallöfte.

– I Landsbygdsmanifestet står det tydligt att ”Byskolan utgör navet på landsbygden”, forsätter han.

Innan dess uttalade sig Jörgen Blom (V) om att skolan skulle vara en ”pulsåder på landsbygden”. Därför röstade han för bifall av medborgarförslaget.

Owen Laws (MP) replikerade:

– Jag håller inte med om att skolorna är någon pulsåder på landsbygden. Hade dom här skolorna stått flera mil ifrån varandra hade det varit en annan sak. Nu är jag övertygad om att bygden skulle gynnas av att dom slås ihop.

– Man kan inte kuva sig för en högljudd minoritet, menar Owen Laws.

Det beslut som revs upp vid dagens sammanträde är en väl utredd fråga. Det handlar om att eleverna i Ytterån skulle flyttas till skolan i Nälden och att eleverna i Västbygden skulle flytta till Hovs skola. Det skulle ge en besparing på uppskattningsvis 600 000 och 800 000 kronor per år, menade majoriteten.