Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dramatisk VM-resa för skyttar

Militärlandslaget är tillbaka från VM i Brasilien. Deras tränare Staffan Oscarsson berättar att resan var dramatisk:

– Det pågick fullt krig bara en liten bit utanför bostadsområdet.

Länstidningen berättade tidigare om militärskyttelandslagets träningsläger i Strömsund, inför VM i Brasilien. Nu är landslaget hemma på svensk mark igen.

Det svenska damlaget i gevärsskytte gjorde en strålande insats och tog en bronsmedalj. Linda Olofsson från Lidköping blev världsmästare i grenen 60 skott liggande på 598 poäng, vilket också är militärt världsrekord.

Herrlaget kämpade bra, men de stora framgångarna uteblev denna gång och det blev inga medaljer. Deras tränare Staffan Oscarsson, Strömsund, är inte nedslagen av detta:

– Vi kommer igen och tar nya tag. Nu siktar vi på Military World Games, som går i mitten av juli, även den tävlingen går i Brasilien. Inför det kommer vi att ha ett träningsläger i månaden, eventuellt kan det bli aktuellt med ett i Strömsund igen.

Han berättar att resan var dramatisk. Den brasilianska regeringen hade bestämt sig för att rensa upp i narkotikaträsket, och därför satt in stora polisiära och militära insatser:

– Det pågick fullt krig bara en liten bit utanför vårt bostadsområde. Många människor blev skjutna och man sköt bland annat ned en helikopter.

Tävlingsdeltagarna kunde därför inte röra sig utanför området, utan att ha eskort av polis, militär och helikoptrar. Som om inte detta var nog så drabbades man också av ett rejält skyfall:

– Vattnet steg blixtsnabbt och den taxi vi hade anlitat kunde inte ta sig fram, så vi var tvungna att vada i tre decimeter vatten, alldeles brunt av smuts. En av flickorna ramlade, sedan hon råkat kliva i ett hål som inte syntes. Hon slog sönder knät och fick dessutom en rejäl kallsup, så henne fick vi ta till sjukhus för magpumpning.