Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dramatisk vattenökning i natt – dricksvattnet hotas

Räddningstjänsten är på plats i olika områden där vattennivåerna stigit ordentligt under natten. Polishelikoptern är ute och flyger tillsammans med räddningstjänstpersonal för att få en överblick över vattenmassorna.

Bland annat hotas vattenintaget i Hammerdal.

Annons

– Sent i går eftermiddag pratade jag med vattenregleringen och då var läget lugnt men under natten har vattennivåerna höjts rejält. I vissa områden en halv meter, säger Morgan Olsson, Räddningstjänsten norra Jämtland.

I Rörströmssjön, ovanför Hoting, har vattennivån ökat dramatiskt.

– Och det förväntas öka de kommande två dygnen, säger Morgan Olsson.

På vissa ställen är det tio gånger så mycket vatten som normalt.

– Lövsjön och Hårkan är fyllda till bredden och det är problem för vissa fastigheter, säger Morgan Olsson.

Enligt de senaste uppgifterna är det också bara någon decimeter kvar till att vattenverket i Hammerdal svämmar över. Om det gör det slås vattenförsörjningen ut.

Det är också stora vattenmängden i Lövsjön, och runt Föllinge.

Men positivt är att det fortfarande är lågt vatten i Storsjön samt Gesunden, i de östra länsdelarna berättar han.

– Problemet vi har är att det blir vissa flaskhalsar. Och i de oreglerade vattnen har vi ingen kontroll alls, säger Morgan Olsson.

– Det är ett stort område som berörs och vi kan inte börja bygga vallar och vidta sådana åtgärder. Nummer ett är att säkra viktiga samhällsfunktioner som dricksvatten, avlopp och sådant, säger Morgan Olsson.

Nummer två i arbetet är att förhindra att till exempel vedbodar, trädgårdsmöbler, grillplatser och annat lösöre inte dras med i vattnet och riskerar att hamna i turbinerna i vattenkraftverken.

Samverkansgruppen för högt vattenflöde, där bland annat räddningstjänst, SMHI, polis, och vattenregleringsbolagen, sammanträder nu på förmiddagen för att skapa en översikt över läget.