Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dramatisk ökning av friskolor – hot eller inte?

I dagsläget går knappt 2 000 elever i friskolor i Östersunds kommun. Om några år kan antalet vara betydligt större. Östersunds kommun har flera gånger överklagat etableringar och utökningar av friskolor men har sällan fått gehör hos Skolinspektionen.

Antalet elever i friskolor kan komma att öka dramatiskt de närmaste åren i Östersunds kommun. En utveckling som inte gillas av vissa men som stöds av andra. LT har ställt frågor till två lokala politiker med ansvar för kommunens skolverksamhet. Vilka hot eller möjligheter ser de med friskolor?

Valet 2010 närmar sig och en fråga som diskuteras är hur friskolor ska få drivas i Sverige framöver. Vissa menar att reglerna behöver ses över så att det blir svårare för skolföretagen plocka ut vinst från verksamheten som till stor del finansieras med skattemedel.

Andra vill gå längre och helt förbjuda friskoleverksamhet som drivs av privata vinstintressen.

I Östersunds kommun finns just nu åtta fristående grund- och gymnasiefriskolor. Ytterligare en stor grundskola vill etablera sig. Utbudet har lett till att ett stort antal elever och föräldrar de senaste åren har valt friskolor i stället för kommunala skolor.

Eftersom det snart är val har LT talat med de två högst ansvariga politikerna för grundskoleverksamheten i Östersunds kommun. Ordförande i barn- och utbildningsnämnden, Björn Sandahl (S) och vice ordförande, Jananders Mattsson (M). De har helt olika ståndpunkt i friskolefrågan.

Ska vinstdrivande företag få driva friskolor?

Björn: Det finns inte i min värld.

Jananders: Ja, det tycker jag.

Varför tycker du det?

Björn: Vi har skattebetalare som betalar skatt för att våra barn ska ha en bra skolgång och få en hög kvalitet i skolan. Det är ju därför vi betalar skatt. Inte för att någon ska tjäna pengar på barnens utbildning.

Jananders: Fördelen med friskolor är att det blir en större mångfald och att vi får en positiv konkurrens. Vi har ju företag som driver alla möjliga typer av verksamhet. Det är inte bara skolor utan även vårdföretag eller företag som tillverkar saker åt skolor som läromedel och mat till eleverna.

De senaste tio åren har en rad friskolor etablerats i Östersunds kommun hur har den konkurrensen påverkat den kommunala skolan?

Björn: När friskolesystemet infördes så fanns en tanke att utveckla alternativa pedagogiska former. Det har man till viss del gjort i de fristående skolorna. Sedan kan man säga att den kommunala skolan har tappat stora elevgrupper och fått organisera om sig och tagga till sig pedagogiskt.

Jananders Jag tycker att man kan se en förbättring på många håll. För flera år sedan så hörde jag en rektor som berättade att nu när det fanns friskolor så skulle man anstränga sig för att behålla eleverna och försöka vinna tillbaka de som redan gått till friskolor. Finns inga alternativ så finns heller ingen morot att utveckla sig. Det är bara att gå till sig själv för att förstå.

På vilket sätt har eleverna påverkats av att det finns friskolor?

Björn: Jag tror att många barn och elever är medvetna om att det finns olika profiler inom skolan. Men jag tror däremot inte att de känner till att skillnaderna inte är så stora. Till exempel att den kommunala skolan har mer behöriga lärare än friskolorna vilket är en kvalitet.

Jananders Fördelen är att vi har en större mångfald av skolor, profiler och inriktningar. Eleverna gynnas genom att de lättare kan hitta en skola som passar just dem.

B ör frågan om friskolorna lyftas nu inför valet?

Björn: Det är klart att det är aldrig fel att lyfta den viktigaste fråga vi har att hantera. Vi har ett kommunalt självstyre och vi ska ta ut skatt av Östersunds invånare men vi har ingenting att säga till om när det gäller etableringen av friskolor.

Jananders Det är klart att den måste diskuteras. Det som jag skulle vilja se är att skolan blir statlig eller åtminstone att den finansieras av staten. Då skulle vi inte få den här diskussionen om att friskolor tar pengar från de kommunala skolorna.