Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dramatisk ökning av bussresenärer i Åre

Gratis busskort till skolungdomar är en del av förklaringen till att bussåkandet ökat med över 50 procent i år.

Kommuninvånarna i Åre åker kollektivt som aldrig förr. Från januari fram till september i år har det totala antalet resor med Länstrafikens bussar inom Åre kommun ökat med 55 procent.

Det visar en rapport som Åre kommun presenterade på torsdagen.

"Av alla resor betalar 45 procent resenären själv biljetten (en ökning med 40 procent). Satsningen på ungdomskort från årsskiftet i kombination med en större turtäthet i linjetrafiken än vad andra landsbygdskommuner erbjuder har nått ett mycket gott resultat. Våra nyanlända bidrar också till den goda utvecklingen för resandet", skriver kommunen i rapporten.

Som LT tidigare berättat beslutade kommunen förra hösten att alla barn och ungdomar mellan 6 och 19 år, som är folkbokförda i kommunen, skulle få gratis busskort.

I december skickades totalt 1605 ungdomskort ut per post.

"Den frekventa kollektivtrafiken finns i vårt centrala stråk (Duved-Åre-Undersåker-Järpen-Mörsil) där 70 procent av vår befolkning bor", skriver kommunen.