Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dramatisk moderat klyfta

Det normala i de flesta västeuropeiska länder är att pension beskattas lägre än arbetsinkomster. Nu är jag ingen anhängare av stora och ofinansierade skattesänkningar; det är Moderaternas misslyckade recept. Men det går att förstå logiken i att pensionärer, som många gånger har små ekonomiska marginaler, betalar mindre skatt än löntagare. Ty den som har lite och får mer är mer benägen att sätta sprätt på pengarna, vilket i förlängningen stimulerar sysselsättningen. I Sverige har borgerligheten valt att göra tvärtom: löntagare med höga inkomster har fått massiva skattelättnader som endast på marginalen påverkar deras ekonomi (hemska tanke att höginkomsttagaren inte ens lägger skattesänkningarna på jobbskapande konsumtion utan väljer att öka pensionssparandet eller bränna stålarna på shopping i London!).

Det är alltså inte bara principiellt fel att dra upp en skatteklyfta mellan pension (som är uppskjuten lön) och arbetsinkomster, det är oklok ekonomisk politik.

Regeringens straffbeskattning i kombination med sedvanliga löneökningar och att den så kallade bromsen i pensionssystemet slagit till flera gånger, har skapat en dramatisk klyfta mellan pensionärer och löntagare. PRO har räknat ut att en hundralapp i pension 2009 i dag är värd 97 kronor, medan en hundralapp i lön har stigit till 117 kronor! Jämför man två par, där det ena paret har gått i pension och det andra fortfarande är yrkesverksamma, betalar pensionärsparet runt 10 000 kronor mer i skatt varje år. Regeringen straffar alltså människor för något de inte kan påverka, åldrandet.

Sverige behöver ett uppdaterat pensionssystem som är mer följsamt och inte slår till som en rävsax med jämna mellanrum. Och så vi måste ställa om kursen för den ekonomiska politiken – bort från fortsatt ökade klyftor – mot ett jämlikare samhälle där vi håller ihop och tar hand om varandra genom livets faser. Den 14 september har vi chans att ta ut en ny riktning för Sverige.

Kalle Olsson (S),

30-årig riksdagskandidat

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel