Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dramatik när strokedrabbad bröt höften

Efter en något dramatisk händelse på Tallgläntans särskilda boende i Bräcke kommer Bräcke kommun att tvingas vidta en rad åtgärder för att öka säkerheten.

En man som drabbats av stroke och fått tal- och rörelsesvårigheter hade kommit in på boendet för en tre veckor lång rehabilitering.

Första natten på boendet vaknade han av att en förvirrad kvinna satt på hans säng.

Han lyckades mota bort henne och sedan hon lämnat rummet skulle han besöka toaletten.

Han steg upp ur sängen och råkade därvid falla omkull.

Han föll så illa att han blev liggande på golvet utan att kunna ta sig upp.

Mannen ropade på hjälp och kämpade samtidigt för att nå larmknappen.

Efter tre timmar hade han lyckats nå knappen och hjälp anlände som med hjälp av en lyft kunde lägga tillbaka mannen i sängen.

Personalen kontaktade jourhavande nattsköterska som avvaktade och inte förrän dagen därpå informerades dagsköterskan om det inträffade.

Mannen läkarundersöktes och fördes till Östersunds sjukhus där man kunde konstatera en höftfraktur och han opererades följande morgon.

Bland annat att mannens rehabilitering försvårats av händelsen har lett till att saken blivit ett ärende i socialstyrelsen.

Händelsen har utretts i kommunen där man nu tagit fram ett förslag till en rad förbättringsåtgärder och utbildningsinsatser.

Bland annat kommer man att äska bidrag från kommunstyrelsen för att finansiera ett larm som bärs runt handleden eller halsen.

Socialstyrelsen och kommunen är sams om tagen när det gäller åtgärderna. Socialstyrelsen kommer under det här året att inspektera Tallgläntan vid en verksamhetstillsyn.