Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dramatik när Jörgen blev svensk mästare

Efter några tuffa år fick Jörgen Persson, Fältjägarna, det att stämma fullt ut i söndags och tog SM-guld med minsta möjliga marginal.

– Mitt första seniorguld, så det var riktigt trevligt, säger han lite försiktigt.

Framgången är efterlängtad för 22-årige Jörgen Persson, som ursprungligen kommer från Hökvattnet men nu bor i Strömsund. Luftgevärsskytten hade många framgångar som junior, bland annat tre JSM-guld och flera internatio­nella medaljer, men sedan har han inte nått ända fram, åtminstone inte i SM.

– Jag har haft det ganska kämpigt. Det har egentligen gått tyngre sedan regeländringarna i början av 2013, säger Jörgen Persson.

Då kortades tiden för grundomgången ner med med 15 minuter och dess­utom gjordes upplägget för finalskjutningen om. Där tas nu den sämste skytten bort efter ett visst antal skott tills de två främsta duellerar om guldet till sist.

– Det var tufft för mig med den kortare tiden eftersom jag låg på gränsen tidsmässigt redan förut, säger Jörgen Persson.

Söndagens grundomgång vid SM i Rottne utanför Växjö slutade nu på 617,3 poäng, tredje bästa i det nära 100 skyttar stora herrfältet.

– Det är ungefär där jag legat i snitt under säsongen.

Men inför finalen ställs de åtta skyttarna på noll igen. Där öppnade Jörgen Persson lite trögt och låg ett tag femma, men växte allt eftersom. Med fyra skyttar kvar hade han passerat även överlägsne grundomgångsskytten Karl-Johan Jönsson, Kviberg, och låg i topp.

– Sedan blev det väldigt jämnt, säger Jörgen Persson som hade greppet med 0,7 poäng in i finalduellen.

Där sköt han sina sämsta skott under finalen, men klarade SM-guldet med 0,1 poäng före Karl-Johan Kviberg. Efter två fjärdeplatser i SM höll den nu alltså hela vägen.

– Jag har JSM-gulden och varit i EM-final som junior, men det här SM-guldet som senior rankar jag högre, säger Jörgen Persson som gick skyttegymnasiet i Strömsund och sedan blivit kvar.

– Nu jobbar jag som virkesmätare i Sikås, så det blir ju lite mindre tid för träning än när jag gick på skyttegymnasiet. Man får planera lite noggrannare.

Övriga länskyttar nådde inte ända fram till final. Det gjorde dock tre elever på skyttegymnasiet i Strömsund – Hilde Karlsson, Ramselefors, som tog brons i damjuniorklassen och på herrjuniorsidan var Saul Johansson, Ramselefors, femma, och grundomgångsettan Daniel Wallberg, Loos, som slutade sexa.