Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dramatens pantertanter drar ut på landsortsturné

/
  • Dramatenchefen Marie-Louise Ekman, tvåa från vänster, har skrivit ”Gäckanden”. Marie Göranzon och Gunilla Nyroos spelar huvudrollerna. Malin Eidin, längst till höger, sitter i Riksteaterns styrelse och är glad åt det nya samarbetet med Dramaten som ska pågå i tre år.

När Dramaten och Riksteatern gör gemensam sak och ställer till med teaterfest på åtta platser i landsorten är nyblivna Dramatenchefen Marie-Louise Ekmans pjäs ”Gäckanden” ett av huvudnumren. Turnépremiär på Storsjöteatern i Östersund i kväll.

Annons

”Gäckanden” spelades på Dramaten för två år sedan och när skådespelarna fick höra att de skulle få göra den igen blev de lyckliga:

– Jag sa bara ”Yes!”. Det här är en karamell som jag verkligen gillar, säger Gunilla Nyroos.

Hon spelar ett medium som kommer på oväntat besök hos pjäsens huvudperson, den ensamma gamla änkan som spelas av Marie Göranzon.

Mediet påstår sig ha hälsningar att framföra från änkans döde man, och mötet mellan de två kvinnorna leder så småningom till något som Marie Göranzon kortfattat beskriver som ”ett jäkla liv”.

Med stolthet berättar Marie Göranzon att Marie-Louise Ekman hade henne i tankarna för huvudrollen när hon skrev pjäsen:

– Och jag älskar den här kärringen. Jag älskar den suveräna svenska tanten, som bär upp inte bara kulturen i landet utan också hela sin familj.

Marie Göranzon har planer på att själv bli en riktig tant, med hatt och handväska och minst en liter grädde i kylskåpet:

– Men jag vågar inte riktigt än ...

Förutom Gunilla Nyroos och Marie Göranzon medverkar Inga-Lill Andersson, som spelar en grannfru, och Jennie Silfverhjelm, som spelar grannfruns dotter.

Jennie Silfverhjelm är ny i turnéensemblen och konstaterar att hon omvärderat vissa saker under repetitionsarbetet:

– Jag har fått insikter om hur jag tänkt om äldre kvinnor, om min mamma och mormor till exempel.

Om att arbeta med veteraner som Göranzon och Nyroos säger Jennie Silverhjelm:

– Det är otroligt häftigt att spela mot de här pantertanterna!

För två år sedan var det Gösta Ekman som regisserade tillsammans med hustrun Marie-Louise. Den här gången har han fått regissera ensam, eftersom hon som nybliven teaterchef inte haft tid att vara med.

Att ta upp en pjäs efter att den har fått ligga till sig och mogna i två år ser Gösta Ekman som ett spännande experiment:

– Helt klart är den fördjupad och facetterad i den nya versionen.

Mer läsning

Annons