Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dramat blir finstämd roadmovie

Biostaden, premiär onsdag

I rollerna: Bruce Dern, June Squibb, Will Forte med flera

Regi: Alexander Payne

Speltid: 1 timme 55 minuter

Censur: 7 år

Woody Grant är gammal, gaggig och övertygad om att han har vunnit en miljon dollar. För alla andra är det uppenbart att hans lotterivinst är en bluff men han ger sig inte. Han ska till lotteriets huvudkontor i Nebraska för att hämta pengarna. Om det så ska ske till fots. Till slut erbjuder yngsta sonen David skjuts, mest för att få tyst på den rätt osympatiska gubben men också för en sista chans att bonda lite.

Just när man tror att upplägget ska urarta i ett fader-son-drama med sedvanliga anklagelser och besvikelser så..., eller vänta nu. Precis detta inträffar. Men det blir inte så förutsägbart som det kanske låter.

"Nebraska" blir i stället en finstämd roadmovie, full av absurda avstickare och några förlösande garv.

Det svartvita fotot ger den amerikanska avfolkade landsbygden en särskild lyster, det ser nostalgiskt och fint ut, snarare än deprimerande och fult.

Alexander Payne har en begåvning i att hitta rätt i den svåra balansen mellan tragedi och komedi, vilket gör hans filmer till precis lagom sentimentala små dramer om väldigt mänskliga människor.

Precis som i Alexander Paynes tillika Oscarsnominerade "The descendants" är "Nebraska" varmt och intelligent konstruerad. I den förra hade George Clooney maskerats till vanlig snubbe, här är historien skönt nog befriad från alltför mycket starpower. Det blir bra ändå.

Oscarsnominerade Bruce Dern (Woody) är imponerande säker som dimmig gubbtjyv. Will Fortes (David) lågmälda register spänner skickligt från nollställd till stegrande frustration. Hans två hopplösa Bill- och Bull-liknande kusiner är tragikomiska skildringar av manliga landsbygdslosers.

Men allihop trumfas av mamma Kate, spelad av June Squibb. 84 år gammal är hon Oscarsnominerad för första gången och det är inte svårt att älska denna krutgumma, som gladeligen drar upp kjolen framför en gravsten på kyrkogården för att visa en gammal beundrare vad "han gick miste om".