Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Draktränaren

/
  • Drakar, drakar, drakar. ”Draktränarens” enda syfte är att visa upp flygande drakar i tre dimensioner.Foto: Paramount

Biostaden

Originaltitel: How to train your dragon

Premiär: 26 mars 2010

Svenska röster: Jesper Adefelt, Norea Sjöquist, Johan Hedenberg med flera

Regi: Chris Sanders och Dean Deblios

Speltid: 1 tim 38 min

Censur: 7 år

Annons

Betyg: 1 Filmhistorien måste alltid uppfinna sig själv, visst. Men varför måste den upprepa sig?

Det finns ingenting i ”Draktränaren” som du inte sett förut. Ingenting. Inte en blick, inte en min, inte en scenlösning. Den här typen av animerade familjefilmer brukar leva på sin förmåga att lägga skämten på flera nivåer, så att barn och föräldrar ska kunna se samma film men ändå komma ut med olika upplevelser. Inte här. ”Draktränaren” riktar sig bara till tioåringarna. Det finns en linjär ”story” i ”Draktränaren”. Vikingar slåss mot drakar. Men det är förstås inte det som är berättelsen. Det spelar ingen roll att den utspelas omkring år 1000 på en isolerad Atlantö, allt handlar ändå bara som vanligt om att huvudpersonen ska vinna sista slaget, försonas med sin pappa och erövra flickan.

Men först måste de säga, ni vet, de där hopplösa replikerna: ”Jag är stolt över att kalla dig min son”. ”Oavsett hur det här slutar slutar det i dag”. Och så handlar det, förstås, om att visa drakar i 3D. Flygande drakar, brölande drakar, loopande och rollande drakar, uppochnerdrakar, vegetariandrakar, Malmö FF-drakar och drakar med vårprimörer i sin egen sås.

Den bästa beskrivningen av ”Draktränaren” görs dock inte av mig utan av censurmyndigheten Biografbyrån när den motiverar filmens sjuårsgräns. 100 minuters drakfilm sammanfattas perfekt så här:

”Genomgående våldsamt och högt tempo, starka och suggestiva ljudeffekter i form av morrande, rytande, skrik, vrål och gurgel i kombination med skräckslagna människor som hotas av monstruösa eldsprutande drakar med vassa tänder”.

Mer läsning

Annons