Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dragspelsmusik är Agnetas melodi

/
  • Agneta Bergström, dragspelare och accordeonpedagog från Strömsund, belönas i år med stipendier av både Arvika dragspelsklubb och Gla’musikalliansen.Foto: Privat

Agneta Bergström, Strömsund, får årets stipendium av föreningen Gla’musikalliansen. Stipendiet utdelas vid Gla’musikfestivalen i Hallen nästa vecka.

Annons

Nyss hemkommen från spelmansstämman i Offerdal är Agneta Bergström snart på väg till Hallen, där hon ska ta emot sitt andra stipendium inom dragspelsgenren denna sommar.

I början av juli blev hon överraskad då hon befann sig på världens största dragspelsfestival i Ransäter. Där fick hon, högst oväntat, ta emot ett stipendium ur Oskar Åshult och Arvika dragspelsklubbs stiftelse.

Förmodligen har hennes talang uppmärksammats i Arvika medan hon de senaste åren studerat vid Ingesunds musikhögskola. Under studierna har hon visat ett stort intresse för dragspelet och speciellt för de spel som har melodibas.

– Det finns så stor utvecklingskapacitet i dessa spel och möjligheterna är större än man kan tro, säger hon.

Agneta är 27 år idag och ser framtiden an med tillförsikt. Hon gick ut från Ingesund i januari 2008 som utbildad accordeonpedagog och har sedan dess jobbat deltid inom musikskolan i Strömsund. Nu räknar hon med fast arbete och kommer att bosätta sig i Risselås.

Musik har alltid funnits inom familjen, berättar hon:

– Det började med en äggskärare som jag slog takten med vid tre års ålder. Sen kände jag på pappa Jan-Eriks durspel och vid tio år började jag spela mandolin i musikskolan.

Även storasyster Annikas durspelstoner har inspirerat Agneta, som efter nian sökte sig till det estetiska programmet på gymnasiet. Halva gymnasietiden i vardera Lycksele och Strömsund.

Därefter blev det två år på Framnäs i Piteå innan hon kom in på Ingesund.

Hon har alltså skaffat sig en verkligt genuin och ganska lång utbildning – men nu är målet uppnått.

Agneta är mycket förtjust i spontant musicerande tillsammans med nya spelmansvänner, och har under många år synts vid spelmansstämmor och liknande evenemang runt om i Norrland.

Hon ser förstås fram emot Gl’amusikfestivalen till veckan och nämner spelmansstämman i Tullingsås i början av oktober som en annan sån där typisk träff där musiken flödar.

Mer läsning

Annons