Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Drabbande utställning till Östersund

Nästa år visar Galleri Bolin "I kroppen min". Fotoutställningen följer cancersjuke Sugarplum Fairy-trummisen Kristian Gidlunds resa mot slutet.

– Vi har legat i varandras armar och gråtit, säger fotografen Emma Svensson.

Annons

När Emma Svensson kom i kontakt med journalisten och trummisen Kristian Gidlund via nätverkssajten Lunarstorm för tio år sedan hade hon nyligen börjat sin karriär som fotograf. Emma, som efter ett tag startade rockfoto.se, blev Borlängebandet Sugarplum Fairys husfotograf, den som tog deras pressbilder och följde medlemmarna i strålkastarskenet på turnéerna.

Sedan kom beskedet. Kristian Gidlunds långvariga, oförklarliga trötthet och huvudvärk var magcancer. I samma stund som han fick sin första cellgiftsbehandling i mars 2011 började han skriva. På bloggen "I kroppen min", som fått en enorm genomslagskraft med sju miljoner besök, berättar han ärligt och naket om nattsvart ångest, fysisk smärta, korta stunder av lycka och familjens reaktioner. Tidigare i år kom också boken "I kroppen min - resan mot livets slut och alltings början" som bygger på bloggtexterna.

Under en kort period 2011 återfick Kristian Gidlund hoppet om ett normalt liv. Han började känna sig bättre efter cellgiftsbehandlingen. Men sommaren 2012 visade det sig att cancern var tillbaka - och att den var obotlig.

– Det var också då vi bestämde oss för att göra verklighet av fotoprojektet "I kroppen min". Bilderna är tagna mellan september 2012 och juni 2013. Kristian bestämde för att sluta jobba efter sitt sommarprat i juni, säger Emma Svensson.

Utställningen, som innefattar ungefär 80 bilder och 20 texter skrivna av Kristian själv, berättar både om glädje och avgrundsdjup sorg. Från euforin på rockscenen, med en ung man mitt i karriären, till den bokstavliga bilden av döden, där inga drömmar längre finns kvar.

– Jag har följt honom när han får cellgifter på sjukhuset och till platsen där han vill begravas, men också när han lever rockstjärneliv på 2000-talet. Jag ville att utställningen skulle visa både mörker och glädje, det var viktigt, säger Emma.

"I kroppen min" hade smygpremiär på Designhall i Stockholm i juni och har också visats i Göteborg och Malmö. Nu fortsätter den till flera städer runt om i landet.

– Folk blir berörda, de kommer fram och berättar om sina egna erfarenheter av cancer. Jag är helt överväldigad av all kärlek. Samtidigt är det tufft. Man läser ofta om hur exempelvis krigsfotografer får förmågan att stänga av, men det har inte jag kunnat göra. Jag och Kristian har gråtit i varandras armar.

Sugarplum Fairy ställde nyligen in sina konserter i Borlänge. Kristian Gidlund var för sjuk för att medverka.

För fyra dagar sedan skrev han på sin blogg:

"Vår berättelse närmar sig sitt slut. Och vår figur klamrar sig fast på vrakets krutdurk på det öppna havet. Molnen hopar sig. Från och med nu blir allt han skriver korta fragment som han ristar in i tunnans trä."

– Kristian fyller 30 år om två veckor. Jag hoppas att han får uppleva det, säger Emma Svensson.

Den 8 februari nästa år visas "I kroppen min" hos Bolin i Östersund.