Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Doug Seegers tackar svenskarna

Den medfarne gatumusikern Doug Seegers musik och levnadsöde gick rakt in i tv-tittarnas hjärtan. "Jills veranda" gav honom en kickstart i karriären. I sommar möter han de svenska fansen under en lång turné som tar honom till Östersund.

Annons

Doug Seegers har rest en del i sitt liv. För sisådär 18 år sedan - minnet är dåligt, så siffran är inte exakt - flyttade han från New York till Nashville Tennessee. Och så har han turnerat i Texas.

– Men jag har aldrig varit utanför USA, aldrig varit i ett annat land. Det här första gången jag är utomlands och det är helt häpnadsväckande för mig. Jag är verkligen alldeles, alldeles bortkommen, säger han och fingrar på cowboyhatten.

I mars dök den då helt okände amerikanske musikern upp i "Jills veranda" i SVT. Märkt av många års missbruk satt han på gatan i Nashville och spelade sin låt "Going down to the river" med så stor självklarhet att Jill Johnson och Magnus Carlson blev helt mållösa.

Tack vare tv-programmet har Doug Seegers fått ett uppsving i livet. Han är inte längre hemlös och i munnen glänser ett helt nytt tandgarnityr. Han har fått chansen att spela in en skiva där countrystjärnor som Emmylou Harris och Buddy Miller medverkar och har precis anlänt till Sverige för en turné om sammanlagt 60 konserter.

– Det är förbluffande. Vet du, jag frågar mig fortfarande - fast folk säger åt mig att sluta - varför händer det här? Jag har fortfarande inte förstått det. Min musik är bra, men det finns massor av andra som gör bra musik - min musik är inte fantastisk, den är bra. Men nu beskrivs jag med fantastisk-faktorn.

Det har kanske att göra med din levnadshistoria?

– Askungemannen? Det är den glorifierade sidan av det hela. Men samtidigt är det sant, det är inget lurendrejeri. Vid den här tiden förra året sov jag under en bro, det är ingen lögn, det är Guds rena sanning och jag skäms inte över att säga det.

Ödmjuk, vänlig och utan färdiga pr-formuleringar. Så framstår Doug Seegers under intervjun. Han är medveten om att hans autenticitet har ifrågasatts - hur kom det sig att SVT:s team så lägligt snubblade över honom där på gatan och var han verkligen hemlös just i det ögonblicket? Minnet är, som sagt var inte särskilt bra, ibland hänger Seegers historia inte ihop, men han verkar helt ärlig när han talar om sitt liv.

– Jag har blivit varnad för att folk ska komma till mig och leta efter all skit i mitt liv. Det har inte hänt än, men de säger att det kommer förr eller senare. Jag har bara ingen lust att prata om sådant, det är saker man bara berättar om för vänner.

När det blir dags för fotografering sätter han sig utanför ett hus och spelar sina låtar. Här framstår han inte alls som bortkommen, gatan i Stockholm är en lika självklar spelplats för honom som gatan i Nashville. En kvinna kommer ut ur huset, tar fram kameran och ropar "I love you, Doug!".

– Jag är verkligen hedrad över att vara i Sverige. Det är ni som har sett till att allt det här har hänt, säger Doug Seegers.

Sara Ullberg/TT

sara.ullberg@tt.se