Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Donation är skillnaden mellan liv och död

Runt 800 personer väntar på ett nytt organ i Sverige. I vårt län väntar exempelvis tio personer på en ny njure och 150 på en ny lever.

Totalt i landet väntar 30 personer på ett nytt hjärta, varav en bor i vårt län.

I Jämtland är man bäst i landet på att donera organ.

– Det är onödigt att begrava något som andra kan få ett rikt liv med, säger Caroline Starlander, donationsansvarig på Östersunds sjukhus. Vi är duktiga på att få donatorer, vi tar det som en del av vårt jobb på IVA, intensivvårdsavdelningen.

Hon berättar att av anhöriga som sagt ja till donation är det ingen som har ångrat sig när de får veta att någon annan lever gott i dag med de donerade organen.

– Men det är viktigt att man fattar ett beslut själv innan man dör. Jag brukar fråga dem som är tveksam om hur de skulle göra om de blir sjuka och enda sättet att överleva är att få ett organ. Då brukar de bli eftertänksamma, säger hon vidare.

Cancersjuka och de som drabbats av HIV får inte donera organ.

– Klart är att organbehovet är större än tillgången, medicinskt är det en lyckad åtgärd. Det är skillnaden mellan liv och död, säger landstingsdirektören Björn Eriksson.

Vi träffar ytterligare några personer ed erfarenhet av organdonationer, Conny Matsson som fick en ny njure i december förra året efter att ha fått dialys under 5,5 år. I dag mår han bra och arbetar heltid som facklig ombudsman.

Tore Schånberg donerade sin ena njure till sin son Linus som hade haft problem i två år. Båda mår bra i dag.

LT-medarbetaren Agne Svärd fick för 16 år sedan en ny lever och ses som ett väldigt gott exempel.

– Jag har inte haft ett enda bakslag på den här resan, säger han. Däremot var det mycket dramatik innan transplantationen, men det är en annan historia.