Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Don’t mention the war!

Annons

Konjunkturinstitutet har räknat ut att vi behöver höja skatten med 74 miljarder mellan 2015 och 2017 för att behålla standarden i offentliga sektorn. Observera: behålla standarden, inte förbättra den. 74 miljarder är vad det kostar att upprätthålla status quo.

Det här vet de socialdemokratiska partistrategerna. Ändå står de fast vid att inte ta tillbaka det femte jobbskatteavdraget om de vinner valet.

I stället för att formulera en skattepolitisk linje som skiljer sig tydligt från Moderaternas kränger de som pensionatsvärden Basil Fawlty inför sina tyska gäster i Pang i bygget: "Don´t mention the war!"

Det finns en vetenskaplig teori bakom beröringsskräcken. Den kallas Medianväljarteorin. Den innebär att partier som vill vinna val bör anpassa sig till den typiske väljarens åsikter. Resultatet över tid brukar bli en politisk klunga på mitten. Tony Blair lyckades bra när han lanserade New Labour. Fredrik Reinfeldt gjorde succé med Nya Moderaterna. Frågan är om det är rätt väg för Stefan Löfven. Teorin har visat sig fungera bäst i länder med två partier eller tydliga block där väljarna inte har några alternativ. En annan viktig förutsättning är att man lyckas avläsa tidsandan. Var ligger mitten idag? Vad vill den typiske väljaren? Vad säger de senaste opinionsundersökningarna? Just nu ser det ut som om att svenskarna efterfrågar en politik som bygger på solidaritet igen, inte egennytta.

Det verkar som om folk är trötta på investerare som mjölkar skolor på pengar och kallar åldringar på äldreboenden för kunder. Motståndet mot skatter är mindre än det har varit på flera årtionden. SOM-institutets undersökningar ger en bra bild av skatteopinionen genom åren. Mellan 1997 och 2008 tyckte en majoritet av svenskarna att "sänka skatter" var ett bra förslag. Sedan dess har mer än hälften av de tillfrågade svarat att det är ett dåligt eller mycket dåligt förslag.

Har Socialdemokraterna misstolkat tidsandan? Moderaterna tolkar i varje fall opinionen annorlunda. Annars skulle de inte ha backat från löften om fler skattesänkningar.

Vad skulle hända om Stefan Löfven gjorde en politisk pudel? Om han sade "vi har tänkt om. Vi vill göra rejäla satsningar på skolan och sjukvården om vi vinner valet. För att få utrymme för det behöver vi ta tillbaka det femte jobbskatteavdraget. Vi tror att ni ställer upp på det."

Vad skulle hända då?