Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Domstol ger missbrukare rätt till pengar för bostad

Socialsekreterarna anser att de medverkar till en 20-årings missbruk om de beviljar honom socialbidrag. Domstolen ger kommunen bakläxa.

Östersunds kommun nekar en missbrukare i Östersund bidrag till hyran. Den 20-årige missbrukaren har överklagat avslaget till förvaltningsrätten.

"Att månad efter månad bevilja honom ekonomiskt bistånd för hans uppehälle bedöms innebära att socialnämnden medverkar till hans missbruk och som i sin tur skulle strida mot intentionerna i socialtjänstlagen. Utifrån det anses inte rätt till försörjningsstöd föreligga", säger tjänstemännen i en kommentar till domstolen.

Dessutom anser kommunen att mannen inte deltar i den rehabiliteringsplan som har satts upp – en plan som mannan själv anser att han följer.

20-åringen tycker att resonemanget är konstigt från kommunens sida.

"Man bidrar hellre till ett ökat missbruk genom att avslå ansökan", noterar han och berättar att det uteblivna försörjningsstödet för två månader i våras har gjort att han nu har en skuld till bostadsrättsföreningen på 20 000 kronor.

Även hans mamma riskerar att bli bostadslös då det är hon som står för lånet på bostadsrätten och skulden måste regleras vid försäljningen

Förvaltningsrätten ger 20-åringen rätt och har nu beslutat att Östersunds kommun ska göra en ny bedömning i frågan om pengar till hyran.

Ur domen:

"HFD finner på grund härav att socialtjänsten inte kan vägra en missbrukare försörjningsstöd av det skälet att han eller hon inte vill godta, eller inte fullföljer, viss planering eller vissa insatser som har till huvudsakligt syfte att rehabilitera honom eller henne från missbruket".