Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Döms till fängelse efter skottdramat

Nu har domen fallit efter skottdramat i maj – när en polis tvingades skjuta en misstänkt inbrottstjuv. En av de två dömda männen får fängelsestraff.

Natten mot den 1 maj bröt sig två 22-åriga män in i två lägenheter i centrala Östersund. När två poliser mötte inbrottstjuvarna i en korsning gick en av dem till attack mot poliserna med en kofot. Mannen ska också ha hotat att döda dem. Situationen gjorde att en av poliserna kände sig tvingad att skjuta mannen i benet.

Nu har tingsrätten sagt sitt om fallet. Den man som blev skjuten i benet av polisen döms för hemfridsbrott, skadegörelse och hot mot tjänsteman. Åklagaren ville även ha honom dömd för försök till grov misshandel, men tingsrätten anser inte att det går att styrka att 22-åringen försökte skada poliserna.

22-åringen döms även för ett fall av hot mot tjänsteman och ett fall av våldsamt motstånd utanför en restaurang i Östersund under sommaren. Han har en historia med kriminalitet och förekommer under 13 punkter i belastningsregistret. Tingsrätten bedömer att han har visat en vilja att leva utan kriminalitet och dömer honom i stället för fängelse till skyddstillsyn och 120 timmars samhällstjänst.

Den andre 22-åringen döms för hemfridsbrott och skadegörelse. Han döms till en månads fängelse. Eftersom han tidigare blivit villkorligt frigiven från en fängelsedom anses den villkorliga frigivningen vara helt förbrukad. Eftersom han återföll i brottslighet under prövotiden döms han till ett kortare fängelsestraff. Han anses inte lämplig att utföra samhällstjänst.