Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Döms för flera fall av sexuellt ofredande

En 30-årig man från länet har dömts till skyddstillsyn efter för att bland annat ha hotat och sexuellt ofredat flera kvinnor vid olika tillfällen.

Mannen stod åtalad på sammanlagt 11 olika punkter och han fälls i tingsrätten för sammanlagt nio brott.

En kvinna berättar enligt domen att hon och hennes syster var och handlade på en matbutik. 30-åringen stod utanför när de handlat klart. Enligt kvinnan sade han då tre gånger att han skulle ha sex med henne. Han hade sagt det högt och tydligt så andra hörde. Kvinnan upplevde det som mycket kränkande eftersom det var mycket folk runt omkring.

Mannen fälls till ansvar för sexuellt ofredande i det fallet och ytterligare ett fall efter en likande händelse mot en annan kvinna.

Mannen döms även för att ha hotat en tågvärd vid två olika tillfällen. En av gångerna blev mannen aggressiv när tågvärden bad honom visa sitt pendelkort. Av domen framgår att mannen då sagt "ta kortet om du vågar och gör du det så klipper jag till dig".

Vid fler än ett tillfälle har mannen också, enligt tingsrätten, varit otrevlig mot kassörer i matbutiker. När han handlade hade han inte tillräckligt med pengar för de varor han plockat på sig och blev aggressiv när det påpekades av kassapersonalen. Det slutade en gång med att han kastade ett juicepaket mot en av kvinnorna. Han döms för två fall av ofredande.

Tingsrätten gör bedömningen att brotten som mannen gjort sig skyldig till delvis är av sådan art och sammantaget ett så högt straffvärde att påföljden inte kan stanna vid böter.

Enligt ett läkarintyg hade mannen med allvarlig psykisk störningen när han utförde gärningarna. Mannen döms till skyddstillsyn.

Han ska dessutom betala skadestånd till tre av kvinnorna, 5 000 kronor till två av dem och 600 kronor till en av annan.