Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Döms för att ha lurat död jämte

Ett äldre par hemmahörande i Sundsvall har dömts vid Sundsvall tingsrätt för att ha förfalskat en jämtes testamente.

Den 81-åriga kvinnan och 69-åriga mannen har dömts för grovt bedrägeri och urkundsförfalskning. Båda döms till villkorlig dom och 6 000 kronor i dagsböter.

Kvinnan lärde känna mannen från Jämtlands län i samband med en sjukhusvistelse i Umeå 2006. Mannen dog senare. Då kom det fram av ett testamente att den 81-åriga kvinnan skulle få halva arvet. Men släktingar till mannen fattade misstankar och anmälde det hela.

Tingsrätten har gjort bedömningen att ett sakkunnigutlåtande från Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, talar starkt för att namnteckningen på testamenten inte gjorts av jämten. Anhöriga har också vittnat om att namnteckningen och texten i övrigt inte skrivits av mannen.

I beslutet om påfölj tar rätten hänsyn till att det gått lång tid sedan händelsen samt att paret inte är dömda för något brott tidigare.