Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Domen överraskar exploatörerna

Det blir inget av exploateringen i Örndalen. Dryga 20 miljoner kronor har hittills investerats och med beskedet att projektet nekas dispens är det i dag oklart vad som händer med de storstilade planerna.

– Vi vet i dag inte om och hur vi ska gå vidare. Klart är att domen inte kan överklagas, säger Örndalens vd, Bengt-Eric Lundborg.

Under måndagens fick han beskedet att Mark- och miljööverdomstolen ser att det inte finns tillräckliga skäl för att bevilja dispens enligt artskyddsförordningen och avslår därför överklagan.

Domstolen ser således örnarnas skydd på ett annat sätt än länsstyrelsen som i maj 2013 beviljade dispens. Härjedalens kommun har även de sett planerna positiva och godkände detaljplanen.

– Vi är mycket förvånade över det här beslutet. När det gäller örnarna i området har vi anpassat oss, men det är bekymmersamt att olika experter har gjort så olika bedömningar på om örnarna kommer att störas eller inte, säger Bengt-Eric Lundborg.

Klart är att det inte kommer att byggas ett Örndalen enligt den plan som nu finns.

Mats Svensson, styrelseordförande Örndalen, säger att det var ett trist besked för de inblandade.

– Jag är ärligt överraskad att dispensen inte godkändes. Vi har under hela projektet haft ett starkt stöd från Länsstyrelsen, Härjedalens kommun, lokala företagare och berörd allmänhet. Nu får vi samla investerarna och avgöra hur vi ska gå vidare, säger Mats Svensson.

Han har svårt att förstå att domstolen anser att projektet inte är av sådan påtaglig vikt att allmänintresse kan anses föreligga.

– 400 arbetstillfällen, det allmänintresset borde vara tungt nog. - Domen är lika överraskande som ledsam. Domstolen har lyssnat på våra argaste kritiker som menar att två örnar i värsta fall kan tvingas flytta på sig. Andra experters bedömning är att fåglarna antagligen skulle stanna kvar. Att avvisa hundratals arbetstillfällen på de här grunderna framstår som obegripligt.

Mats Svensson säger att man under lång tid försökt att föra en dialog med naturintressenterna som vill värna om örnarna, men inte lyckats.

– Vi har sökt samtal och samarbete. Men det har inte gått att föra någon dialog, och det är verkligen trist.

– De tar på sig ett stort ansvar för att vi tappar 400 jobb, säger Mats Svensson.