Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Domen mot hallicken överklagas

Åklagaren överklagar domen mot hallicken och yrkar att han ska dömas för grovt koppleri till tre års fängelse.

Åklagare Anna Uddenberg överklagar domen i kopplerihärvan till hovrätten. För några veckor sedan dömdes den misstänkta huvudmannen, en sundsvallsbo i 40-årsåldern till ett års fängelse för koppleri.

Åklagaren hade yrkat på tre års fängelse och att mannen skulle dömas för grovt koppleri. Då åklagaren menar att tingsrätten gjort en felaktig bedömning av bevisningen vill hon att hovrätten dömer mannen för grovt koppleri och skärper straffet till åtminstone fängelse i tre år.

I överklagandet menar åklagaren att tingsrätten gjort en felaktig bedömning av innebörden i att mannens koppleriverksamhet bedrivits i större omfattning. Åklagaren anser att det inte bara går att ta ställning till hur många prostitutionskontakter som tagits utan att hänsyn borde tas även till planering, organisation och yrkesmässighet. Åklagaren hänvisar till två domar från Högsta domstolen som hon anser visar rättens möjlighet att göra en samlad bedömning och därför döma mannen för grovt brott och till ett längre straff. Hon menar att det finns skäl för att göra en bredare bedömning än den tingsrätten i Östersund har gjort. "Tingsrätten har enbart koncentrerat sig på hur många prostitutionskontakter som konkret har kunnat räknats upp vid huvudförhandlingen. Detta synsätt blir mycket begränsat och tingsrätten har därigenom underlåtit att göra den nödvändiga helhetsbedömning av samtliga omständigheter i målet vilket är den, juridiskt sätt, korrekta bedömningen", skriver åklagaren i överklagandet till hovrätten.