Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Domen kan påverka hela arbetsmarknaden"

Domen mot de två cheferna hos Krokoms kommun kan få effekter för hela arbetsmarknaden. Det tror Agneta Jöhnk, chef för arbetsgivarfrågor hos Sveriges kommuner och landsting.

I onsdags dömdes två chefer hos Krokoms kommun för vållande till annans död efter att socialsekreteraren Lars Persson begick självmord 2010. Agneta Jöhnk har följt fallet och tror att det kan komma att påverka hela den svenska arbetsmarknaden.

– Det är inte bara på våra 40 000 chefer i kommunerna och landstingen. En sådan här dom, vad det nu blir med den, kan få effekter på hela arbetsmarknaden, säger hon.

Enligt Agneta Jöhnk är det svårt att spekulera i exakt vilken påverkan domen kan ha, men att det är viktigt att den prövas i en högre instans.

– Nu är det fruktansvärt olyckligt att det över huvud taget har hänt, att man behöver pröva det, men nog behöver man pröva det högre upp för att det ska få effekt åt något håll. Det kan bli så att man faktiskt som chef blir mycket försiktigare och inte vågar ta i medarbetare som inte klarar sitt uppdrag men mår dåligt.

Företagshälsovårdens roll i den psykosociala delen kan också komma att bli tydligare till följd av domen, tror Agneta Jöhnk.

– Det är fruktansvärt tragiskt det som har hänt, förstås. Men man kan väl inte riktigt bevisa om det hade hänt även om personen inte hade mått dåligt av jobbet utan bara hade en allmän depression. Depression är ett livsfarligt tillstånd, i alla fall allvarlig depression. Det kan bli så att det här inte håller i högre instans, och då tror jag ändå att många arbetsgivare funderar hur man jobbar med företagshälsovården om hur man kan upptäcka sådant här i tid.