Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dömda för att ha plågat häst

Hästen stod avmagrad och uttorkad i en alldeles för liten box utan tillgång till mat eller vatten. Nu döms ägaren och skötaren för djurplågeri.

Det var efter en anonym anmälan som det genomfördes ett djurskyddsbesök på gården. Vid inspektionen upptäcktes att hästen var kraftigt avmagrad, led av en akut uttorkning och var döende.

Hästen hade inte någon tillgång till mat eller vatten och stod inne i ett varmt stall. Den box hästen hade var så liten så att hästen inte kunde röra sig naturligt. På golvet saknades strö och bädden var packad med gammalt gödsel. Hästens hovar hade inte verkats på länge, gammalt gödsel hade packats in i hovarna och hästen hade på grund av det drabbats av strålröta. Veterinärens bedömning var att hästen var utsatt för ett avsevärt lidande.

Tingsrätten bedömer att både skötaren och ägaren var ansvariga för vården av hästen och därför döms båda två till villkorlig dom och 50 dagsböter.

Skötaren och ägaren har hävdat att hästen just kommit tillbaka till gården, då den enligt dem hade sålts till man vars namn de inte ville tala om och som hade lämnat tillbaka den i dåligt skick. Men tingsrätten menar att även om denna uppgift inte kan motbevisas så hade de två haft gott om tid att verka hästens hovar och borde ha kunnat se till så att det så att det var mockat i boxen.

Tingsrätten bedömer att ägaren och skötaren var likgiltiga inför hur hästen hade det och de därför uppsåtligen utsatt hästen för djurplågeri.