Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Domar i stor narkotikahärva

Tio månaders fängelse blev straffet för en 19-årig kvinna som levererat stora mängder narkotika till andra och skickat ut försäljningserbjudanden via sms.

Kvinnan åtalades på drygt 20 punkter, samtliga narkotikabrott, tre av punkterna ogillades av rätten men resterande omfattas av domen mot kvinnan.

Det handlar om olika sorters narkotika som kvinnan under mer än ett år på olika sätt hanterat, bland annat amfetamin, olika slags narkotikaklassade tabletter, marijuana och cannabis.

I domen står att kvinnan varit mycket fåordig under rättegången, lämnat oprecisa svar och även tagit tillbaka uppgifter hon tidigare sagt i polisförhör. Hon hänvisade också till sitt eget missbruk och att hon inte har några klara minnesbilder.

Tingsrätten har av den anledningen under samtliga punkter tagit ställning till om uppgifter hon lämnat under förundersökningen är mer tillförlitliga än uppgifterna under rättegången. I bedömningen av de olika åtalspunkterna anser rätten att det dock finns ett visst stöd av andra uppgifter eller omständigheter, till exempel beslag som gjorts. Det stärkts ytterligare då det inte heller lämnats någon rimlig förklaring till att de tidigare uppgifterna varit felaktiga, står det i domen.

Under en av åtalspunkterna som hanterats i rätten står det att kvinnan säger sig varken kunna erkänna eller förneka att hon skickat sms till nio personer med erbjudande om att köpa narkotika. Kvinnan menade i rätten att hon inte vet hur man gör massutskick på sms och menar att någon annan kan ha lånat hennes telefon.

Men tingsrätten bedömer att det i målet kommit fram att hon är en van mobilanvändare och skickar åtskilliga sms, därför är hennes uppgift inte trovärdig.

Kvinnan har suttit häktad sedan valborgsmässoafton och rätten bestämde att hon ska vara kvar i häkte fram till att domen vinner laga kraft.

Ytterligare tre personer, samtliga män mellan 17 och 36 år gamla, tas upp i samma dom. Två döms enbart för narkotikabrott. Den tredje som är äldst döms också för några andra brott, till skyddstillsyn.

Ännu en man, hemmahörande i Stockholmsområdet, stod åtalad för narkotikabrott samt stämpling till narkotikabrott. Stämplingspunkten ogillas av tingsrätten men han döms till sju månaders fängelse för narkotikabrott.