Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dom: Upplåtelsen av Verkön laglig

Flera protesterade när slottet på Verkön uppläts till en näringsidkare av kommunen. Beslutet överklagades till Förvaltningsrätten.

Annons

Fastigheten där Verkö slott ligger, Verkön 1:28, hyrdes ut av Östersunds kommun på ett 20 årigt avtal. Om det fortsatte bedrivas turistisk verksamhet på platsen skulle en nedsättning av hyran från 80 000 kronor per år till 69 000 kronor per år också ske.

Upplåtelsen av fastigheten sker enligt så kallad tomträttsavgäld, något som i princip kan likställas med äganderätt. Det innebär att du kan utnyttja en fastighet utan att äga den. Det ger också obegränsad rätt att överlåta tomträtten till någon annan eller att pantsätta den

Affären väckte ont blod och fem privatpersoner överklagade kommunens avtal till Kammarrätten.

Men en av dessa är boende i en annan kommun och äger inte heller någon fastighet i Östersund och har alltså ingen rätt att överklaga beslutet.

De övriga överklagande personerna vänder sig emot att avtalet ska ha gynnat en enskild näringsidkare, handlagts för snabbt och att det inte har en klausul som tvingar den som har tomträtten att bedriva turistverksamhet.

Förvaltningsrätten i Härnösand avslår samtliga av överklagandena. Rätten konstaterar att den endast bedömer lagligheten i kommunala beslut och inte lämpligheten i desamma.