Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dole drar tillbaka stämning

Bananföretaget Dole har dragit tillbaka sin stämningsansökan mot den svenske filmaren Fredrik Gertten och hans film ”Bananas” som hade svensk premiär i fredags och som nu visas på Bio Regina i Östersund.

Annons

– En fantastiskt positiv nyhet. Det är tack vare det stöd vi fått, säger Fredrik Gertten till TT Spektra.

– Domstolen i USA skulle ta ställning om två veckor. Jag misstänker att Dole insett att de har en svag sak. De tyckte kanske att det var bäst att dra sig tillbaka före rättegången.

Ännu vill Fredrik Gertten inte blåsa faran över:

– Jag har inte pratat med min advokat. Skadan som Dole åsamkat min film är ju inte löst av detta och vår motstämning ligger kvar.

Dole meddelade sitt beslut på torsdagsmorgonen i ett pressmeddelande. Där skriver företaget att det tror att de skulle ha vunnit en rättegång men att de böjer sig för ”oron för yttrandefriheten som uttrycks i Sverige (...) Dole tror starkt på yttrandefrihet, vilket är så viktigt i Sverige och USA”.

– Medan filmskaparna fortsätter att visa en film som är i grunden felaktig och innehåller många falska påståenden ser vi fram emot en öppen diskussion med filmskaparna om filmens innehåll, säger C Michael Carter, Doles vice vd, i pressmeddelandet.

Fredrik Gertten tror att det är stödet från bland andra politiker och konsumenter som får Dole att backa. Till exempel har ”Bananas” visats i riksdagen på initiativ av Mats Johansson (M) och Luciano Astudillo (S).

– Många har också ställt kritiska frågor i livsmedelsbutikerna. Just i dag (torsdag) ska vi äta lunch med de två riksdagsmännen och företrädare från Ica, Coop och Axfood, och sedan träffa kulturministern.

– Jag tror att det betytt extra mycket att en moderat och en socialdemokrat gått ihop till stöd för filmen. Det har gjort det svårare för Dole att måla upp oss som ondskefulla kommunister. Yttrandefriheten får inte vara en höger/vänsterfråga.

Mer läsning

Annons