Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dokusåporna – mest såpa

/
  • ”Som liten älskade jag tv-programmet ”Gladiatorerna”, säger Towa, som syns i ”Wipeout” i vår.
  • Mammorna och pojkarna i ”Mammas pojkar”.”Killarna var ute och festade hela nätterna medan vi satt inlåsta i ett hus”, säger Towa.Foto: Marcus Samuelsson/TV4”Wipeouts” hinderbana finns  i Argentina och räknas som en av världens största.Foto: Santiago Lepera/Kanal 5
  • Det är varken drömmen om att bli känd eller lusten att visa upp sig som driver Towa Lindberg. Hon vill bara ha roligt, men erkänner att hon åkt på några näsbrännor längs dokusåpa-vägen.
”Efter ”Sanningens ögonblick” tänkte jag aldrig igen”, säger Towa som trots allt känner stöd från sin pojkvän och sina föräldrar.

Östersunds egen dokusåpastjärna, Towa Lindberg, dyker snart upp i ”Wipeout” och har tidigare medverkat i ”Sanningens ögonblick” och ”Mammas pojkar”.

Nu berättar hon sanningen om programidén som präglat 2000-talet.

– Allt är uppstyrt, avslöjar hon.

Annons

”Ska vi göra den i sängen?”, undrar hon flörtigt. ”Intervjun alltså”, lägger hon till och skrattar. Vi har knappt fått av oss skorna hemma hos Towa Lindberg innan hon visar att hon förmodligen har det som krävs av en dokusåpastjärna. Hon säger det som faller henne in, gillar att testa gränser och älskar äventyr.

Förra året följde närmare 800 000 svenskar tv-programmet ”Wipeout”, där kändisar och andra utvalda studsar, svettas och ramlar i den omtalade hinderbanan i Argentina.

Bloggerskan och personliga assistenten Towa är nyligen hemkommen från inspelningen, där hon bland annat tävlade mot artisten Andreas Kleerup och pr-kvinnan Dominika Persczynski. Towa är helt slut efter veckan med programledaren Sofia Wistam.

– Det var roligt, men jobbigt. På planet hem blev jag jättesjuk av all press som varit, och sov sedan i två dygn, säger Towa, som in i det sista var osäker på om hon ville vara med i programmet.

Efter ”Sanningens ögonblickt”, i Kanal 5, kände hon sig utnyttjad och rejält bränd. Programmet, som leds av Pontus Gårdinger, går ut på att dra mörka hemligheter ut i ljuset med hjälp av en lögndetektor. Towa tyckte att konceptet lät kul, sökte och kom med. I en förhandsintervju med Towa använde producenterna list och dubbeltydiga frågor för att få ”rätt” svar. De ringde också runt till alla Towas vänner och snokade reda på hela hennes livshistoria.

Tittarna fick frossa i snaskigheter. På bästa sändningstid kom bland annat fram att Towa haft sex med en person som hon varit assistent åt och att hon använt assistentpengar för eget bruk. Hon vann 75 000 kronor, men var det värt det? Med i studion fanns hennes mamma, pappa, syster och pojkvän.

– Allt blev fel, jag blev rädd när jag såg programmet för att jag verkar så knäpp. Allt som kom fram har ju sin förklaring men det framgick aldrig, säger Towa och förklarar det här med assistentpengarna.

Det var meningen att killen som hon är assistent åt skulle med till tv-studion, men han fick kalla fötter i sista sekunden. Towas pojkvän Henrik hoppade in i hans ställe, och då var flygbiljetten redan betald med assistentpengar. När en kvällstidning ringde upp Towa efteråt för att höra hur det egentligen låg till svarade Towa lite skämtsamt att hon nog skulle få sparken från sin arbetsplats. Rubrikerna lät inte vänta på sig.

– Jag fick hatmejl och telefonsamtal från människor jag aldrig träffat. Efter det tänkte jag aldrig igen, säger Towa.

Men man ska som bekant aldrig säga aldrig. Det dröjde inte länge innan sorgerna var glömda och nästa inspelning var inbokad, denna gång till Spanien och Marbella för TV4:s ”Mammas pojkar”, en dejtingsåpa där alla medverkande tjejer skulle granskas med lupp av killarnas mödrar. Detta trots att Towa redan hade pojkvän.

– Han tyckte inte att det var så kul utåt sett, men han vet hur galen jag är, säger hon.

Nu har det framkommit att flera av de andra 35 tjejerna, och till och med killarna, också var stadgade. Produktionsbolagen bakom såporna vet vilka de ska ringa för att få folk som vill synas i rutan.

Men visst fanns det tjejer som sökte efter kärleken på allvar, medan andra, som Towa, bara ville ha en skön gratissemester med sol, bad och party. Man kan säga att alla bedrog sig. De blev bokstavligen instängda i ett hus under två veckor, då och då dök det upp personer med mat och champagne. Tjejerna tilläts inte ha någon som helst kontakt med omvärlden, telefoner och datorer var förbjudna.

– Man blev helt psycho till slut, alla smugglade ut brev till nära och kära, berättar Towa.

På kvällarna förväntades alla vara sminkade och uppklädda till tänderna. Det dröjde inte länge innan Towa började förstå att det inte fanns något dokumentärt i dokusåpan ”Mammas pojkar”. Om tv-teamet fick höra att de hade bråkat tidigare under dagen fick de helt enkelt ta om det och skrika åt varandra på låtsas.

– Vi blev behandlade som spelpjäser. De kunde lika gärna ha använt sig av skådespelare, men det har de inte råd med. Ingen fick ett öre i betalt. säger Towa.

Trots allt kan Towa tänka sig att hoppa på dokusåpa-tåget igen, gärna i någon japansk tv-show eller varför inte ”Robinson”. Men hon vill inte kalla sig själv för en exhibitionist.

– Nej, nej, för mig handlar det inte om att jag vill synas, det bjuder jag på. Jag vill bara ha roligt och det har man. De andra deltagarna är ofta väldigt sociala och lite udda. Tänk dig en hel skolklass där det inte finns någon som är blyg, alla ger 110 procent av sig själva. Det är ju skitkul.

Oroar du dig aldrig för vilken bild omgivningen får av dig?

– Jag har lärt mig hur skevt vinklat det kan bli, men jag är inte orolig. Folk skriver elaka saker på bloggen också, men jag tar inte åt mig. Huvudsaken är att de jag älskar vet vem jag är.

Mer läsning

Annons