Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dokumentära inslag i Ambjörns nya roman

Ambjörn Sandler, från Frösön, kommer inom kort ut med sin nya bok. Den blir helt annorlunda än de tidigare böckerna han gett ut.

– Nu har jag gett mig på att skriva en roman. Berättelsen är helt uppdiktad, men har en del inslag av verkliga händelser, säger han

– Det sägs att man inte kan kalla sig författare förrän man skrivit tre böcker. Eftersom det här blir min tredje bok så är jag väl författare nu, skrattar Ambjörn Sandler när han bläddrar i det manus som är under underlaget till hans nya bok, som kommer ut i slutet av oktober.

Ambjörns tidigare verk har handlat om den fruktansvärda olycka som han drabbades av den 25 november 1991, då en bil sladdade in i honom och hans kolleger. En arbetskamrat dog och Ambjörn, som i flera veckor svävade mellan liv och död, miste sina bägge ben.

Den första boken, "Fånga din dag", handlar om olyckan och den närmaste tiden efter. Den andra fick namnet "Före rullstolen" och är en biografi om Ambjörns uppväxt och studietid fram till olyckan. När han blev påkörd var Ambjörn överstelöjtnant i försvaret.

Nu är det alltså dags för den tredje boken på sex år och Ambjörn har helt bytt stil i skrivandets ädla konst.

– Nu har det blivit en roman om utvandringen till Amerika som drabbade vårt län och övriga Sverige i början av 1900-talet. I boken får vi följa en familj och deras öden i det nya landet.

Ambjörn säger att den här annorlunda historien inte enbart är påhittad utan att det finns dokumentära inslag i berättelsen.

– Jag har alltid varit intresserad av människor, livsöden, samhällsutveckling och historia. I den här nya boken har jag fått med mycket av det.

Ambjörn hoppas också att den nya boken, som han döpt till "Utmaningen" med underrubriken "Flykten från Sverige" ska få ett större allmänintresse än vad de tidigare böckerna fått.

– Jag har redan börjat skriva en uppföljare av historien, men när den kommer ut är inte bestämt än, säger han.